Berluskoni preživio glasanje u parlamentu

Glas Srpske
Berluskoni preživio glasanje u parlamentu

RIM - Vlada Silvija Berluskonija dobila je zeleno svjetlo za budžet i to zbog toga što se opozicija suzdržala od glasanja, prenijele su agencije.


Ipak, Berluskoni je dobio 308 glasova, što je manje od potrebnog broja da bi imao većinu u parlamentu. Opozicija je odmah ustvrdila da je glasanje pokazalo da Berluskoni, ipak, mora podnijeti ostavku.

Berluskoni tvrdi da neće podnijeti ostavku i da će, ako treba, "umrijeti u parlamentu".

- Vi ne razumijete, ja sam rođen na biralištima, na svjetlu dana, i ako moram da umrem to ću učiniti u parlamentu. Neću podnijeti ostavku zato što neki napuštaju stranku ili sumnjaju. Možda sam učinio neke greške, ali ne odustajem od svojih principa - kazao je Berluskoni poslije konsultacija s najbližim saradnicima u ponedjeljak uveče.

Glasanje o budžetu u parlamentu važan je test za Berluskonija, uoči glasanja predviđenog u idućih nekoliko dana o ekonomskim mjerama protiv krize čije je sprovođenje premijer obećao Evropskoj uniji prošlog mjeseca.

Ekonomska kriza u Italiji je na vrhuncu, a to je najzaduženija zemlja u evrozoni.

Austrijski ministar finansija Marija Fekter izjavila je da je Italija prevelika da bi je finansijski spasila Evropska unija, pa zato zvanični Rim mora da podnese velike žrtve.

- Italija zna da, s obzirom na veličinu njene privrede, ne može da se nada pomoći sa strane. Zato se sad u toj zemlji radi na primjeni oštrih mjera štednje - rekla je ona.

Italijanski troškovi zaduživanja na tržištu obveznica juče su ponovo premašili rekord i porasli na 6,73 odsto.

Kombinacija niske stope rasta italijanske privrede i javnog duga od 1,9 biliona evra je kod investitora podstakla strahovanja da bi Italija mogla da bude sljedeća žrtva evropske dužničke krize, iako je njen budžetski deficit relativno nizak.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren izjavio je da od treće po veličini privrede u okviru evrozone želi hitne odgovore kad je riječ o primjeni reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana