BDP porastao 1,4 odsto

Željka Kokot
BDP porastao 1,4 odsto

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u trećem kvartalu 2015. godine 1,4 odsto u odnosu na isti period 2014. čime je nastavljen trend njegovog rasta od početka godine.

U drugom kvartalu 2015. godine BDP je rastao po stopi od 1,5 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, dok je u prvom kvartalu zabilježen rast od 0,9 odsto u odnosu na prva tri mjeseca 2014. godine.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je bruto dodata vrijednost stvorena u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova u trećem kvartalu 2015. porasla za 3,8 odsto u odnosu na isti period 2014. U sektoru vađenja rude i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, te snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadnim vodama i djelatnostima sanacije životne sredine zabilježen je rast od 3,6 odsto. Pad bruto dodate vrijednosti od 0,9 odsto zabilježen je u sektoru informacija i komunikacija, dok je u oblasti poslovanja sa nekretninama smanjena za 0,8 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić ocijenio je ostvareni rast BDP-a kao najavu postepenog oporavka i izlaska iz krize. Vidić ističe da je potrebno smanjiti opterećenje privrede i stvoriti povoljan poslovni ambijent, što će se odraziti na rast BDP-a i privlačenje stranih investitora.

- Uz to je neophodno raditi na stvaranju političke stabilnosti u zemlji. Ukoliko se produkuju afere i druge vrste nestabilnosti, realno je očekivati da će strani investitori zaobilaziti našu zemlju, a to se sve osjeti i na BDP-u - kaže Vidić.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković kaže da je dobro što je zabilježen rast BDP-a iako je ta stopa niža od projektovane i nivoa koji bi obezbijedio brži i osjetniji razvoj.

- Podaci pokazuju da stopa rasta BDP-a u 2015. godini neće dostići projektovanih 2,9 odsto. Dobro je, međutim, što je ostvaren rast BDP-a iako on nije dovoljan da bi bili napravljeni veći pomaci u vezi sa ekonomskom i socijalnom situacijom u RS - kaže Duduković.

On smatra da bi pomaci bili uočljivi tek kada bi stopa rasta BDP-a dostigla četiri ili pet odsto.

- Mislim da se u 2016. godini može očekivati stagniranje ili blago povećanje ovogodišnjih stopa rasta, ali ne vjerujem da će to biti dovoljno za neke značajnije promjene - kazao je Duduković.

Prema prognozi Svjetske banke, rast BDP-a u BiH trebalo bi 2015. godine da iznosi 1,9 odsto, 2016. 2,3 odsto, a u 2017. da dostigne 3,1 odsto.

Stopa rasta BDP-a na godišnjem nivou

0,9% - prvi kvartal

1,5% - drugi kvartal

1,4% - treći kvartal

+3,8% - poljoprivreda, šumarstvo i ribolov

+3,6% - vađenje rude i kamena, prerađivačka industrija, proizvodnja i snabdijevanje strujom, gasom, parom i klimatizacija, snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadnim vodama i djelatnosti sanacije životne sredine

-0,9% - informacije i komunikacije

-0,8% - poslovanje nekretninama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana