BDP pao za 0,9 odsto

Marina Čigoja
BDP pao za 0,9 odsto

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) Republike Srpske zabilježio je negativnu stopu rasta od 0,9 odsto u trećem kvartalu 2012. godine u odnosu na isti period 2011. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Time je nastavljen pad BDP-a koji je zabilježen u prva dva kvartala 2012. godine. U prvom kvartalu prošle godine RS je imala pad BDP-a od 0,9 odsto, dok je u drugom tromjesečju zabilježen pad od 0,6 odsto.

Najveći pad BDP-a u trećem kvartalu prošle godine zabilježen je u proizvodnji i snabdijevanju strujom, gasom i vodom i to za 14,2 odsto. BDP je imao negativnu stopu rasta i u poljoprivredi, lovu i šumarstvu za 6,3 odsto, te u građevinarstvu za 4,5 odsto.

S druge strane, u izvještaju Zavoda za statistiku RS navodi se da je do najvećeg rasta BDP-a došlo u oblasti finansijskog posredovanja i to za 7,6 odsto, te u oblasti zdravstvenog i socijalnog rada za 3,2 odsto.

- U ostalim javnim, komunalnim, društvenim, socijalnim i ličnim uslužnim djelatnostima došlo je do povećanja BDP-a za tri odsto, dok je u trgovini na veliko i malo zabilježen rast od 1,8 odsto - ističe se u izvještaju Zavoda.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je to samo još jedan pokazatelj negativnih kretanja koja su obilježila cijelu prošlu godinu.

- Negativni trendovi su nastavljeni i u posljednjem kvartalu 2012. godine, što svakako nije dobra ulaznica u 2013. godinu. S obzirom na to da u ovu godinu ulazimo u težim okolnostima nego što smo ušli u 2012, biće veliki uspjeh ako se u 2013. zaustavi pad proizvodnje i ako se ostvari minimalan rast BDP-a - naglasio je Vidić.

On je istakao da je neophodno sprovesti strukturalne reforme kako bi se stanje popravilo.

- Prije svega, potrebna je reforma javne uprave, stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta kako bi se privukli strani investitori, a sve s ciljem zaustavljanja povećanja nezaposlenosti i kako bi potrošnja ostala barem na postojećem nivou - naglasio je Vidić i dodao da je potrebno obezbijediti bolju konkurentnost domaćih proizvoda i izlazak na druga tržišta, prije svih na tržište Rusije.

Region

Kada su u pitanju zemlje u okruženju, najveći pad BDP-a imala je Slovenija u kojoj je BDP u trećem tromjesečju 2012. godine pao za 3,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal. BDP Srbije u trećem kvartalu 2012. pao je za 2,2 odsto, dok je u Hrvatskoj pad iznosio 1,9 odsto, prenose portali. S druge strane, u Makedoniji je BDP u trećem kvartalu povećan za 0,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana