Barozo: Bliža unija možda znači izmjenu osnivačkih ugovora

Tanjug
Barozo: Bliža unija možda znači izmjenu osnivačkih ugovora

Brisel - Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da bi kretanje ka bližoj fiskalnoj i političkoj uniji u EU moglo zahtjevati izmjene osnivačkih ugovora.

Barozo je poručio da je, za istinsku ekonomsku i monetarnu, potrebno da blok ima bankarsku i fiskalnu uniju, kao i da preduzme korake ka političkoj uniji, prenela je agencija AFP.

Predlozi koji će se naći na stolu na samitu EU u četvrtak i petak pokazaće da “proces integracije treba da bude progresivan”, rekao je Barozo.

“Treba početi sa koracima koji mogu da budu preduzeti odmah, bez izmjene ugovora. Oni će voditi dugoročnijim koracima, koji bi mogli zahtjevati takve izmjene”, dodao je on.

Barozo je ocijenio da je dvogodišnja dužnička kriza najgora u 60 godina dugoj istoriji bloka, navodeći da će izmjena ugovora, koja je naporan posao, vjerovatno biti potrebna u budućnosti, da bi se izbjeglo ponavljanje trenutne drame.

“Kriza je ponovo bacila svjetlo na efekte prelivanja naših budžetskih i fiskalnih politika. U bliže integrisanoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, fiskalno zdravlje neće biti opcionalno, biće obavezno”, ukazao je predsjednik Komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana