Barel najjeftiniji u pet mjeseci

Glas
Barel najjeftiniji u pet mjeseci

BEČ - Cijene nafte pale su juče na novu najnižu cijenu u posljednjih pet mjeseci, usljed očekivanja da će OPEK potvrditi postojeće službene ciljane granice proizvodnje, što je prevagnulo nad zabrinutošću zbog približavanja uragana Ajk američkim energetskim postrojenjima u Meksičkom zalivu.

Barel nafte pojeftinio je na američkom tržištu za 1,57 dolara na 104,77 dolara, nakon što je nešto ranije dostigao novu najnižu cijenu u pet mjeseci od 104,23 dolara za barel.

Na tržištu u Londonu bio je u minusu 1,3 dolara i njime se trgovalo po 102,14 dolara.

Očekuje se da će ministri za naftu članica OPEK-a na sastanku u Beču koji je počeo juče, zadržati proizvodne ciljeve nepromijenjenima, uprkos pojedinačnim pozivima da se smanji proizvodnja iznad dogovorenih gornjih limita, koja po nekim procjenama iznosi 790.000 barela dnevno.

Predstavnici su istakli da cijene nafte, koje su se spustile za gotovo 30 odsto u poređenju sa rekordnom cijenom od 147 dolara za barel, zabilježenoj u julu, sada bolje reflektuju odnos ponude i potražnje.

- Mislim da je sve u ravnoteži - zalihe su solidne - rekao je ministar za naftu Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika Ali al-Naimi.

Naftni strateg iz UBS-a Tomas Stenvol izjavio je da je zadržavanje OPEK-ove proizvodnje na postojećoj granici malo razočaravajuće za tržište.

Trgovci takođe prate uragan Ajk, koji je krenuo prema zapadnoj Kubi i trenutno je po jačini uvršten u prvu kategoriju, ali se očekuje da će ojačati kada krene prema Meksičkom zalivu, sjedištu četvrtine američke proizvodnje nafte i 15 odsto američke proizvodnje plina.

U međuvremenu analitičari očekuju da će sedmični izvještaj američke vlade pod uticajem uragana Gustav, pokazati pad američkih zaliha sirove nafte za 4,3 miliona barela, pad zaliha benzina za 4,2 miliona barela, te destilata za 2,5 miliona barela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana