Barel nafte koštaće manje od 25 dolara

Glas Srpske
Barel nafte koštaće manje od 25 dolara

NjUJORK - Cijena sirove nafte bi naredne godine mogla da padne ispod 25 dolara za barel, ako se i na Kinu proširi recesija, koja utiče na smanjenje tražnje "tečnog zlata" u čitavom svijetu, saopštila je američka investiciona banka "Meril Linč".

Analitičar te banke Fransisko Blanč naveo je u izvještaju da će svjetska tražnja nafte u 2009. godini pasti, budući da privredni rast usporava na najnižu stopu još od 1982. godine.

- Privremeni pad ispod 25 dolara za barel je moguć ako se globalna recesija proširi na Kinu i ukoliko budu potrebno da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) znatno smanji proizvodnju. Kratkoročno će se rast tražnje te sirovine vjerovatno dodatno usporiti jer banke izdaju sve manje kredita potrošačima i korporacijama - izjavio je Blanč.

Posljednji put je barel sirove nafte bio jeftiniji od 25 dolara na Njujorškoj berzi u novembru 2002. godine. Svjetska tražnja nafte je doživjela znatan pad usljed toga što SAD, Evropi i Japanu predstoji istovremena recesija, prvi put od Drugog svjetskog rata.

- Očekujemo da će članice OPEK-a intenzivirati saradnju, kako cijene nafte budu padale ispod 50 dolara za barel - rekao je Blanč.

Taj kartel, koji u ukupnom svjetskom snabdijevanju naftom učestvuje sa čak 40 odsto, još proizvodi oko jednog miliona barela nafte na dan iznad zvanične kvote od 27,3 miliona barela na dan.

Cijene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima na oko 44 dolara za barel, nadomak najnižem nivou u gotovo četiri godine. Cijene nafte izgubile su gotovo 20 odsto vrijednosti u odnosu na prethodnu sedmicu i na putu su da zabilježe najoštriji pad od marta 2003. godine.

Berel nafte najskuplji je bio u julu, kada je koštao gotovo 150 dolara, a predviđalo se da će njegova cijena dostići i 200 dolara.

Isporuke

Kuvajt i Katar će u januaru smanjiti isporuke sirove nafte svojim kupcima, u skladu sa odlukom OPEK-a o smanjenju proizvodne kvote, saopštile su neke azijske rafinerije.

OPEK je u oktobru donio odluku da počev od novembra smanji proizvodnju za 1,5 miliona barela na dan. Novi sastanak tog kartela je zakazan za 17. decembar u alžirskom gradu Oranu, gdje će se raspravljati o potrebi dodatnog smanjenja proizvodne kvote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana