Barel nafte 100 dolara, cijene u Srpskoj miruju

Marina Čigoja
Barel nafte 100 dolara, cijene u Srpskoj miruju

BANjALUKA - Cijena nafte na svjetskom tržištu, zbog krize u Egiptu, juče se popela na skoro 100 dolara za barel, a vlasnici benzinskih pumpi u Republici Srpskoj ističu da se ovo poskupljenje neće odraziti na cijene goriva kod nas.

Cijena nafte povećana je juče zbog strahovanja da će, zbog nemira u Egiptu, biti ometen transport ovog energenta kroz Suecki kanal.

Vrijednost sirove brent nafte na berzi u Londonu juče ujutro dostigla je 99,97 dolara za barel, što je posljednji put zabilježeno u oktobru 2008. godine.

Cijena ovog energenta tokom dana pala je na 99,20 dolara za barel.

U Njujorku barel svijetle sirove nafte poskupio je za 76 centi na 90,10 dolara

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Republike Srpske Vojin Mitrović kaže da će bez obzira na poskupljenje sirove nafte, cijene goriva u Srpskoj u idućih od 15 do 20 dana ostati nepromijenjene.

- Ako se rast cijena sirove nafte u svijetu nastavi, možemo očekivati da se cjenovnici na benzinskim pumpama kod nas koriguju naviše, tek idući mjesec - istakao je Mitrović.

Prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović ističe da sve promjene cijena nafte na svjetskom tržištu utiču na rafinerijske cijene, ali da za sada nema razloga da dođe do poskupljenja u Republici Srpskoj.

- Ako bi gorivo u rafineriji i poskupjelo, derivati na benzinskim pumpama ne bi mogli odmah da se prodaju po višim cijenama, jer se usklađivanje cijena ne vrši svakodnevno - istakao je Šćepanović.

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj evrodizel trenutno košta između 2,04 i 2,13 maraka, dok se cijene benzina kreću od 2,04 do 2,15 maraka.

Egipatske obveznice

Agencija za rangiranje "Mudis" snizila je juče vrijednost egipatskih državnih obveznica na Ba2 i izmijenila im procjenu sa "stabilne" na "negativnu".

Ovo je već drugo smanjenje rejtinga egipatskih obveznica od početka političkih nemira. Prošle sedmice agencija "Fič" umanjila je izglede egipatskih obveznica na "negativne".

Svjetske berze

Masovni socijalni protesti u Egiptu juče su negativno uticali na globalno tržište akcija, a u početnom poslovanju su "okrnjili" i kurs evra prema dolaru.

Iako je značaj Egipta u globalnoj ekonomiji ograničen stručnjaci u Londonu navode da je uticaj te bliskoistočne zemlje veoma bitan za osiguranje transporta nafte, prenijele su agencije. Analitičari upozoravaju da bi talas socijalnih sukoba, koji je počeo polovinom januara u Tunisu, a proširio se i na Egipat, mogao da "potrese" i druge zemlje sa autokratskim sistemom vlasti u regionu Bliskog istoka, uključujući i zalivske države bogate naftom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana