Barel će koštati 40 dolara

Glas Srpske
Barel će koštati 40 dolara

MOSKVA, NjUJORK, LONDON - Nafta bi do kraja ove godine mogla da pojeftini zbog smanjene potražnje na svjetskom tržištu čak na 40 dolara po barelu, predviđaju ruski energetski stručnjaci, javio je Tanjug.

Cijena ruske nafte za brzu isporuku tipa "Ural", koju kupuje i Srbija, opala je na kraju prošlonedjeljnog poslovanja oko dva odsto, na nešto više od 59 dolara po barelu, navodi se u izvještaju moskovske kompanije IFK "Solid".

Podaci "Solida" pokazuju da su cijene sirove nafte na glavnim svjetskim berzama tog energenta, u Njujorku i Londonu, tokom oktobra smanjene za bezmalo trećinu i da trenutno osciliraju u rasponu od približno 64 do 67 dolara za barel.

Analitičar "Solida" Denis Borisov objašnjava da se drastično pojeftinjenje nafte u oktobru može objasniti velikom panikom na berzama, koja je uslijedila zbog odluke investitora da masovno povuku svoje uloge sa naftnog tržišta. Borisov smatra da u situaciji kad je globalna tražnja nafte u padu, zbog tekućeg ekonomskog zastoja u SAD i drugim zemljama najvećim potrošačima, neće biti iznenađenje ako osnovna energetska sirovina pojeftini, tokom naredna dva mjeseca, možda i za trećinu u odnosu na sadašnji nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana