Bankrotirao najbogatiji Irac

Glas Srpske
Bankrotirao najbogatiji Irac

DABLIN - Listi "žrtava" krize pridružio se biznismen i milijarder Šon Kvin, za kojeg se jedno vrijeme vjerovalo da je najbogatiji stanovnik Irske, kojem je zahtjev za bankrot odobrio sud u Belfastu.

Kvin, čije se bogatstvo na vrhuncu moći procjenjivalo na 3,7 milijardi funti, zahtjev za bankrot podnio je zbog 2,4 milijarde funti, koje duguje Anglo Ajriš banci, koja danas posluje pod imenom Ajriš banka Rezolušn korporejšn.

Vjeruje se da je Kvinov bankrot jedan od najvećih ličnih bankrota ikad proglašenih u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Republici Irskoj, piše "Bi-Bi-Si njuz", prenose portali.

Iako se Kvin uglavnom smatra irskim biznismenom, on je bankrot odlučio da proglasi u Sjevernoj Irskoj, odnosno Ujedinjenom Kraljevstvu, a sam tvrdi da je to učinio zato što je rođen, odrastao i cijeli život radio u sjevernoirskom okrugu Fermanah.
Međutim, činjenica je i da zato što je bankrot proglasio u Sjevernoj Irskoj, Kvin na ponovo pokretanje posla (starog ili nekog novog) mora da čeka samo godinu, dok bi u Republici Irskoj taj rok bio 12 godina, što bi vjerovatno značilo i kraj karijere za 63-godišnjeg biznismena.

Međutim, Ajriš banka Rezolušn korporejšn, koja je Kvinu u aprilu oduzela kontrolu nad njegovim industrijskim i osiguravajućim carstvom, nije nimalo srećna što je biznismen bankrotirao u Sjevernoj Irskoj.

Iz banke su poručili da proučavaju valjanost njegovog zahtjeva za bankrot i to u svjetlu činjenica da Kvin u Republici Irskoj ima prebivalište, poslovne interese i mnoge finansijske obaveze.

Kako pišu lokalni mediji, Kvinov pad počeo je nakon što je uložio u Anglo Ajriš na osnovu kompleksnih berzanskih sporazuma, kod kojih kupac ostaje skriven, ali i snosi ogroman rizik ukoliko se cijena akcija drastično promijeni.

Nagađa se da je jedno vrijeme Kvin tajno kontrolisao 15 odsto Anglo Ajriša.

Međutim, problemi su nastupili krajem 2008. godine, kada je svjetska finansijska kriza pokosila bankarski sektor, uključujući i irsku grupaciju.

Anglo Ajriš je u 2010. godini poslovao sa rekordnim gubitkom od 17,7 milijardi evra, zbog velikih gubitaka na hipotekarnim zajmovima. Godinu ranije, banka je poslovala s minusom od 12,7 milijardi evra.

Banka je u potpunosti nacionalizovana početkom 2009, a poslije udara globalne krize primila je na desetine milijardi evra državne pomoći.

Bogatstvo

Kvin je nekada zapošljavao više od 5.000 ljudi u svojoj korporaciji "Kvin group", čije se područje poslovanja proteže od osiguravajuće djelatnosti pa do građevinarstva i nekretnina. Posrnuli milijarder i ulagač navodno još uvijek kontroliše carstvo nekretnina u Rusiji, Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku, piše britanski "Gardijan".

Magazin "Forbs" je 2008. godine proglasio Šona Kvina najbogatijom osobom u Irskoj, a na ukupnoj globalnoj listi zauzeo je 164. mjesto. Bogatstvo njegove porodice tada se procjenjivalo na oko šest milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana