Bankrotirao albanski Bel er

Tanjug
Bankrotirao albanski Bel er

Tirana, Sarajevo - Vodeća albanska avio-kompanija Bel er ( Belle Air) obustavila je sve operacije, a albanski mediji prenose da je prijavila bankrotstvo.

Zbog toga je otkazano 15 letova, tako da su stotine putnika ostale na međunarodnom aerodromu u Tirani.

Ministar ekonomije Albanije, Arben Ahmetaj, rekao je da Bel er, čije je sjedište u Italiji, duguje 4,8 miliona evra poreza, prenjeo je portal indikator.ba.

Ova niskotarifna, privatna avio-kompanija pokrivala je 50 odsto cjelokupnog avio-saobraćaja Albanije.

Iz kompanije je saopšteno da su njeni računi u Albaniji zamrznuti i da je počeo proces restrukturiranja, sa izgledima da nastavi rad.

U saopštenju se dodaje da Bel er, u saradnji s drugim avio-kompanijama, organizuje prevoz putnika pošto je primoran da privremeno obustavi rad zbog opšte ekonomske situacije, pada kupovne moći i recesije na tržištu avio-saobraćaja.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Albanije, Edmond Hadžinasto, rekao je da nijedna državna institucija nije blokirala račune Bel era.

"Bankrot je rezultat lošeg vođenja poslova kompanije, nedostatka transparentnosti i kontinuiranog neplaćanja obaveza prema državi, iako je firma poslovala u privilegovanim uslovima, s obzirom da kontroliše 50 odsto našeg tržišta", rekao je Hadžinasto.

Bel er je uglavnom održavao linije ka Italiji, Grčkoj, Belgiji, Velikoj Britaniji.

U Albaniji operiše još 12 avio-kompanija, a ministar Hadžinasto je istakao da je Vlada rješena da otvori tržište i za druge kompanije, u skladu s direktivama EU, da bi građanima obezbjedila kvalitetan i povoljan prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana