Banke zabilježile milionske gubitke

Glas Srpske
Banke zabilježile milionske gubitke

LONDON, NjUJORK - Finansijske institucije širom svijeta sve intenzivnije pokušavaju da pronađu načine za sanaciju svojih ogromnih gubitaka, pri čemu su mnoge od njih prisiljene da zatraže pomoć od finansijskih vlasti, a neke možda i neće uspjeti da opstanu u sadašnjem obliku, piše business.hr

Američki osiguravajući konglomerat AIG u pregovorima je s vlastima o svom radikalnom restrukturisanju, koje ide u smjeru njegovog kontrolisanog razdvajanja. "Fajnenšl tajms" juče je objavio, da bi Upravni odbor AIG-a, u ponedjeljak mogao da objavi restrukturisanje, kojim bi se konglomerat podijelio na tri dijela, koja bi za sada ostala pod kontrolom države u pokušaju da ga spase od stečaja.

To bi mogao da bude obrazac prema kojem bi se i ostale posrnule finansijske grupacije, poput Sitigrupe, mogle da dovedu pod državnu kontrolu. U međuvremenu, "Volstrit žurnal" piše, da je Sitigrupa blizu sporazuma o povećanju udjela američke vlade u svom vlasništvu na 40 odsto.

Piše i da Banka Amerike želi da proda banku za privatno bankarstvo Prvoj republičkoj banci, koja je ušla u njeno okrilje nakon što ju je preuzeo Meril Linč. Izvršni direktori Banke Amerike, međutim, razmatraju prodaju imovine i poslovanja koji ne spadaju u njihovu osnovnu djelatnost ili se više ne uklapaju u njenu strategiju. Zainteresovani su navodno "Morgan Stenli" i "Goldman Saks".

Restrukturisanje banaka intenzivira se i u Evropi. Britanska vlada lansirala je novu šemu za pomoć posrnulim bankama, kojom će obezbijediti više od 500 milijardi funti vrijednu, lošu imovinu banaka.

U toj šemi učestvovaće i Kraljevska banka Škotske (RBS), koja je juče saopštila da je imala neto gubitak od 24,1 milijarde funti u 2008. godini, što je najveći gubitak koji je ikada zabilježila neka britanska kompanija. RBS je već u gotovo 70-odstotnom vlasništvu britanske države, nakon što je dobila veliku državnu pomoć, a sada je najavila rasprodaju velikog dijela imovine radi preusmjeravanja aktivnosti na domaće tržište.

Juče je došlo i do promjena u vrhu "ranjene" švajcarske banke UBS. Umjesto Marsela Rohnera, koji je podnio ostavku, za njenog novog izvršnog direktora postavljen je Osvald Grubel, zaslužan za zaokret u poslovanju u Kredit Svis. UBS je preduzeo do sad najviše otpisa imovine u odnosu na ostale evropske banke u aktuelnoj kreditnoj krizi.

Njemačka Drezdner banka je lani imala gubitak od 6,3 milijarde evra, zbog globalne finansijske krize, a negativni saldo poslovanja se samo u posljednjem kvartalu uvećao na 3,9 milijardi evra.

Nacionalizacija

Evropska komisija dopustila je zemljama članicama Evropske unije da nacionalizuju banke, koje su toliko opterećene "pokvarenom aktivom", da ne mogu više uspješno poslovati. Nacionalizacija bi, međutim, smjela biti tek krajnji izlaz, kada ništa drugo više ne može da pomogne bankama da ponovno posuđuju novac privredi, umjesto da kapital čuvaju kao zaštitu od mogućih daljnjih gubitaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana