Banke u Srpskoj skoro utrostručile zaradu

Marina Čigoja
Banke u Srpskoj skoro utrostručile zaradu

Banjaluka - Banke u Srpskoj završile su prvo polugodište 2015. u plusu od 36,30 miliona KM, uvećavši zaradu za više nego dvostruko u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U Agenciji za bankarstvo RS istakli su da je svih devet banaka sa sjedištem u RS ostvarilo dobit. Njihova zarada porasla je na godišnjem nivou za skoro tri puta, jer su na kraju prvog polugodišta 2014. imale profit od 13,8 miliona KM.

- Prihodi banaka na kraju prvog polugodišta iznosili su 242,7 miliona KM i niži su za jedan odsto u odnosu na isti period lani. U strukturi prihoda pad bilježe prihodi od kamata za pet odsto, dok su operativni prihodi rasli po stopi od deset odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rashodi su iznosili 202,1 milion KM i na godišnjem nivou su niži za 11 odsto - kazali su u Agenciji za bankarstvo.

Polugodišnji finansijski izvještaji banaka objavljeni na Banjalučkoj berzi pokazuju da je najprofitabilnija bila NLB Razvojna banka sa 12,74 miliona KM dobiti. Slijede Unikredit banka, Nova banka i Hipo Alpe Adrija banka. Najmanju dobit ostvarila je Pavlović banka. Finansijski izvještaj nije objavila jedino Banke Srpske, dok je Bobar banka isključena iz bilansa nakon što je pokrenuta njena likvidacija.

Direktor NLB Razvojne banke Radovan Bajić kazao je da su u ovoj godini nastavili sa dobrim poslovnim rezultatima.

- Radi se, dakle, o kontinuitetu. Mi i dalje predstavljamo jednu od vodećih banaka - rekao je Bajić.

U Sberbanci su istakli da su u prvih šest mjeseci 2015. godine povećali obim poslovanja uz istovremeno održavanje kvaliteta i stabilnosti.

- Banka je zabilježila rast operativnih prihoda za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što se odrazilo na povećanje dobiti za 15 odsto - kazali su u jedinoj banci u RS sa ruskim kapitalom.

Dodali su da su zabilježili rast plasiranih kredita za više od pet odsto u odnosu na kraj prošle godine i da imaju solidnu kapitalnu osnovu.

- Banka od početka godine bilježi rast broja klijenata za devet odsto, a evidentan je i rast ukupnih depozita stanovništva od devet odsto u prvih šest mjeseci 2014. godine. U istom periodu povećan je i broj platnih i kreditnih kartica za 13 odsto, na šta je uticalo i uvođenje dvije nove masterkard kartice za pravna i fizička lica - naglasili su u ovoj banci.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da je bankarski sektor poslije turbulencija izazvanih kolapsom Bobar banke postao oprezniji prilikom plasiranja kredita preduzećima.

- Takođe, dobar dio novca banaka je otišao u budžet RS kroz trezorske zapise, tako da su to prilično bezbjedni plasmani, iako kamatne stope nisu najviše. Vjerovatno je i racionalizacija u samom poslovanju bila element koji je doprinio da profit bude toliki - rekao je Pavlović.

Govoreći o pojedinačnom učinku banaka, Pavlović je rekao da su NLB Razvojna banka i Nova banka najveći depozitari budžetskog novca i da imaju aranžmane sa mnogo komunalnih preduzeća koji im obezbjeđuju širok opseg poslovanja.

- Koliko znam, u NLB Razvojnoj banci je striktnost u davanju kredita prilično izražena, sa dobrim procjenama kome će dati zajam, što je sigurno uticalo da baš ta banka ostvari najbolje rezultate - rekao je Pavlović.

U Banci Srpske, jedinoj komercijalnoj banci u državnom vlasništvu, juče nismo uspjeli da dobijemo informacije o poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana