Banke u Srpskoj ne mijenjaju uslove štednje

Marina Čigoja
Banke u Srpskoj ne mijenjaju uslove štednje

BANjA LUKA - U bankama u RS kažu da zbog globalne svjetske krize nisu posebno mijenjali uslove pod kojima građani mogu da štede i da su štedni ulozi veći nego prošlogodišnji.

Nadležni u bankama dodaju da su uprkos trenutnoj ekonomskoj krizi štedni ulozi građana u bankama u Srpskoj bezbjedni i nivo štednje je veći u odnosu na isti period prošle godine, kažu u bankama.

Građanima su u bankama na raspolaganju različiti oblici štednje, a u bankama ističu da ne postoji ograničenje minimalnog iznosa za štednju, dok je minimalan period oročenja jedan mjesec.

- Građani su u oktobru u manjem obimu podizali svoju štednju, ali se sada stanje ponovo stabilizovalo, tako da opet imamo rast štednje i u odnosu na kraj prošle godine ona je veća za 17 odsto - istakla je portparol NLB Razvojne banke Ljiljana Čičić.

Dodala je da je aktuelna svjetska kriza upozorenje ovdašnjim bankama da se moraju osloniti na sopstvena sredstva kojima raspolažu.

U Hipo Alpe-Adria banci ističu da uprkos globalnoj ekonomskoj krizi nije smanjeno povjerenje građana koji štede u ovoj banci.

- To se najbolje potvrđuje kroz vrijednost štednje koja u odnosu na isti period prošle godine i dalje bilježi blagi trend rasta od nekoliko procenta - kazala je zamjenik Odjela za poslovanje sa stanovništvom Hipo Alpe-Adria banke Snježana Čolić.

Ona je dodala da je poslovanje ove banke u BiH sigurno s obzirom na to da iza njih stoji država Austrija.

- To, u suštini, znači da će Austrija stati iza Hipo grupe i pružiti joj podršku u slučaju bilo kakvih potresa na finansijskom tržištu - istakla je Čolićeva.

I u Rajfajzen banci ističu da je štednja u porastu, te da ekonomska kriza nije imala uticaja na smanjenje štednje građana.

- Ukupno stanje štednje građana u našoj banci je veće u odnosu na isti period lani, u tradiciji poslovanja Rajfajzen grupacije da klijenti nikada nisu izgubili ni fening svojih depozita, i s te strane građani su potpuno bezbjedni - kaže portparol ove banke Džeilana Fehatbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana