Banke u RS očekuje neizvjesna godina

Nada Branković
Banke u RS očekuje neizvjesna godina

BANjA LUKA - Iako su banke u Republici Srpskoj 2008. godinu završile uspješno, prema procjenama Agencije za bankarstvo RS, 2009. godina biće neizvjesna, jer se još sa sigurnošću ne mogu procijeniti efekti svjetske ekonomske krize.

- Bankarski sektor je dokazao svoju stabilnost u godini iza nas zahvaljujući visokoj likvidnosti i transparentnosti. U bankama u Srpskoj lani i nije bilo većih gubitaka - istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Ono što se kod nas dešavalo, pojasnili su, jeste samo refleksija svjetske finansijske krize.

- U cilju obezbjeđenja što veće stabilnosti u poslovanju banaka, Agencija će tražiti da iste isplaćuju manju dividendu, tako da veći dio profita ostane u bankama kao povećanje kapitala - istakli su u Agenciji.

Rukovodilac Odjeljenja za ekonomska istraživanja, statistiku i publikacije Centralne banke BiH Amir Hadžiomeragić kaže da će bankarski sektor i u 2009. godini nastaviti pouzdano pružati svoje usluge, iako će stepen ekspanzije biti usporeniji nego prethodnih godina.

- Sa aspekta bankarskog poslovanja, moglo bi se reći da će u ovoj godini biti manje izvora sredstava, da će doći do pogoršanja finansijskog stanja kod klijenata i pogoršane otplate kredita, te da će profitabilnost banaka biti niža - istakao je Hadžiomeragić.

Dodao je da su se promjene na globalnom planu u pogledu dostupnosti sredstava pogoršale, ali da i pored toga glavne monetarne institucije u SAD i evrozoni čine napore da povećaju likvidnost i ožive proces kreditiranja među finansijskim institucijama i pomognu bankama koje su pretrpjele gubitke.

- Takvim mjerama će se postepeno povratiti povjerenje među finansijske institucije. Tada će i naše banke imati lakši pristup spoljnom finansiranju - naveo je Hadžiomeragić.

Krediti

Hadžiomeragić je istakao da će kreditna aktivnost umnogome zavisiti od raspoloživosti izvora finansiranja za banke, ali i spremnosti banaka da nastave plasiranje kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana