Banke u plusu 127 miliona, a evo i kako

Danijela Bajić
Banke u plusu 127 miliona, a evo i kako

BANjALUKA - Bankarski sektor u Srpskoj ostvario je u prvom polugodištu ove godine neto dobit u iznosu od 127 miliona, što je za 35 odsto više u odnosu na isti period lani, a ekonomisti kažu da je profitabilnost banaka poželjan indikator za funkcionisanje privrede i ekonomije.

Najnoviji podaci iz izvještaja o stanju u bankarskom sektoru Srpske, koji je juče objavila Agencija za bankarstvo RS, pokazali su da su ukupni prihodi banaka na kraju juna ove godine iznosili 362,1 milion maraka, dok su u istom periodu lani bili “tanji” za 54,4 miliona KM. Banke, čiji je neto dobitak iznosio 128,7, a gubitak 1,7 miliona KM, samo od kamata ostvarile su prihod od gotovo 230 miliona KM.

Kada su u pitanju rashodi, izvještaj Agencije za bankarstvo RS pokazuje da je i tu došlo do rasta pa je tako bankarski sektor za šest mjeseci ove godine imao trošak od 224,3 miliona maraka, što je za 19,4 više u odnosu na isti period lani. Najviše novca, ako je suditi prema izvještaju, otišlo je na operativne troškove, odnosno 145,3 miliona maraka.

Ukupni krediti u posmatranom periodu, kako je navedeno u ovom izvještaju, iznosili su 6,244 milijarde maraka od čega se na zaduženja stanovništva odnosilo 3,160 milijardi KM. 

Najveći iznos zaduženosti otpada na nenamjenske kredite i to 1,924 milijarde maraka, a zanimljivo je da građani ni ove godine od banaka nisu posudili nijednu marku za kupovinu hartija od vrijednosti.

Posljednja analiza poslovanja pokazala je da je u posmatranom periodu efektivna kamatna stopa smanjena i ona je na kraju juna iznosila 6,90 odsto, dok je lani u istom periodu iznosila 6,95 procenata.

Prema riječima ekonomiste Saše Stevanovića, posljednji podaci o stanju u bankarskom sektoru ukazuju na povećanje kreditne aktivnosti, likvidnost bankarskog sistema i nastavak rasta ukupnih depozita.

- Profitabilnost banaka je poželjan indikator u funkcionisanju privrede i ekonomije. Stopa profitabilnosti od 19 odsto ukazuje da ukoliko investirate u bankarski sektor Republike Srpske investicija se isplaćuje u petoj godini - istakao je za “Glas Srpske” Stevanović.

Dodao je da visoka profitabilnost ukazuje na potencijal za dalji rast kapitala domaćih banaka, a povećanje kapitala je kvalitetnija osnova za plasiranje kredita, privredi, stanovništvu, državi.

- Banke su spremnije da rizikuju kada imaju veći iznos kapitala. Zaključak je da postojeći ekonomski ambijent odgovara bankama, njihovim vlasnicima i daju osnovu za sigurnije depozite stanovništva jer se učešće kapitala u ukupnoj imovini banaka povećava - kazao je Stevanović, koji smatra da se ljudi više zadužuju jer se rastom plata povećava i kreditna sposobnost stanovništva.

Štednja i depoziti

Izvještaj Agencije za bankarstvo pokazuje da su građani Srpske na kraju juna ove godine imali štednju tešku 2,563 milijarde maraka, dok su lani u istom periodu u bankama čuvali u 2,399 milijardi KM. Depoziti u bankama u Srpskoj na kraju prvog polugodišta bili su teški 7,841 milijardu KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana