Banke u minusu 122 miliona KM

Glas Srpske
Banke u minusu 122 miliona KM

SARAJEVO - Komercijalne banke u BiH prošlu godinu su završile sa gubitkom od oko 122 miliona KM, od čega je gubitak bankarskog sektora u Republici Srpskoj 19,3 miliona KM, a u Federaciji BiH 102,6 miliona KM.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac precizirala je da je devet banaka u RS ostvarilo tekuću dobit od 29,3 miliona KM, dok je jedna banka, zbog strožih rezervisanja, imala gubitak od 48,6 miliona KM, što je uticalo da se na nivou bankarskog sektora prvi put u posljednjih nekoliko godina ostvari gubitak.

Prema njenim riječima, ukupan prihod banaka u RS u prošloj godini iznosio je 458,4 miliona KM i manji je za tri odsto nego u 2009, dok su ukupni rashodi iznosili 469,9 miliona KM i za četiri procenta su veći nego u 2009.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da se ove godine u BiH očekuje jačanje ekonomskih aktivnosti i rast bruto domaćeg proizvoda od 2,5 do tri odsto.

Kozarić je na konferenciji za novinare o stanju bankarskog sektora u BiH rekao da bi ove godine inflacija u BiH mogla da iznosi oko tri odsto, javile su agencije.

On je istakao da BiH još uvijek spada među umjereno zadužene zemlje, s obzirom na to da je učešće spoljnog duga u BDP-u prošle godine bilo 25,2 odsto.

Kozarić je istakao da je iz stend-baj aranžmana sa MMF-om, vrijednog 1,2 milijarde evra, povučeno 767 miliona evra, koji su uglavnom utrošeni za podršku budžetima u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana