Banke u BiH su stabilne

Željka Domazet
Banke u BiH su stabilne

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je juče u Sarajevu da se svjetska finansijska kriza ne reflektuje na poslovanje komercijalnih banaka u BiH i da nervozi nema mjesta.

On je na konferenciji za novinare potvrdio da komercijalne banke u BiH nisu pod hipotekarnim kreditima i da je njihovo poslovanje stabilno. Najavio je i mogućnost povećanja iznosa garantovanog depozita sa sadašnjih 7.000 na 15.000 maraka.

- Kreditna sposobnost banaka kao i visina kamatnih stopa uveliko će zavisiti od toga da li će građani nastaviti da deponuju svoj novac u banke ili ne. Usko sa tim povezan je i budući privredni razvoj BiH - kazao je Kozarić.

On je apelovao na sve građane da zadrže povjerenje u komercijalne banke, jer će istakao je, naredna godina biti prilično teška kada je o ekonomskom razvoju riječ.

Naglasio je da su rezerve stabilne i iznose 6,8 milijardi maraka i da su sve komercijalne banke, zahvaljujući dodatnom ubrizgavanju 200 miliona evra, likvidne. Kozarić smatra da je u sadašnjoj situaciji neophodna i pojačana aktivnost predstavnika vlasti, koje je pozvao da se okrenu ekonomiji.

Ocijenio je, takođe, da planiranje buyeta na nivou BiH i entiteta ubuduće treba da bude realnije.

Predstavnici entitetskih agencija za bankarstvo juče su iznijeli različite ocjene o refleksijama svjetske finansijske krize.

Interni revizor agencije za bankarstvo RS Milan Trninić tvrdi da kriza nije pogodila banke u Republici Srpskoj i da nije došlo do pada visine štednje, već da su, naprotiv u posljednja tri mjeseca depoziti građana povećani za ukupno 95 miliona maraka.

U FBiH situacija je potpuno drugačija. Prema riječima zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH Mustafe Brkića, iz banaka ovog entiteta za samo 10 dana građani su podigli 81 milion maraka uglavnom oročene ušteđevine.

Korist

Sekretar Udruženja banaka BiH Mišo Mišić tvrdi da su banke u BiH stabilne i na zdravim temeljima, te da građani koji u bankama drže novac mogu biti potpuno sigurni.

- Banka je najbezbjednije mjesto za ulaganja i čuvanje novca, kazao je Mišić i dodao da će BiH od svjetske finansijske krize čak izvući korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana