Banke sudskim putem naplaćuju kredite

Marina Čigoja
Banke sudskim putem naplaćuju kredite

BANjA LUKA - Zbog kašnjenja u vraćanju kredita pojedine banke u Republici Srpskoj u toku 2009. godine pokrenule su po nekoliko sudskih postupaka protiv pravnih i fizičkih lica koja su imala hipoteku nad nekretninama.


U Balkan investment banci kažu da su u toku prošle godine pokrenuli nekoliko sudskih postupaka protiv pravnih lica zbog neispunjavanja obaveza po osnovu kojih je banka kao kolateral imala hipoteku nad nekretninama.

- Sudski procesi su u toku, te se očekuje oduzimanje nekretnina pod hipotekom od vlasnika - kažu u ovoj banci.

Dodali su da su lani evidentirana kašnjenja u izmirenju kreditnih obaveza klijenata banke.

- U odnosu na prethodne godine, lani su kašnjenja znatno povećana, ali je krajem 2009. i početkom 2010. godine primjetna stagnacija kašnjenja u izmirenju obaveza. Ako poredimo kašnjenja na nivou naše banke, veće kašnjenje ostvaruje stanovništvo nego privredni subjekti - ističu u ovoj banci.

Banka je, dodali su, u toku 2009. godine preduzela dodatne aktivnosti na naplati dospjelih potraživanja.

U Hipo Alpe Adria banci kažu da su osjetili posljedice zastoja domaće privrede i slabljenja ekonomske moći građana kroz slabljenje procesa naplate kredita.

- Usljed negativnih efekata globalne ekonomske krize znatan broj domaćih preduzeća kasni sa ispunjavanjem svojih kreditnih obaveza, istovremeno kasneći sa regulisanjem obaveza prema dobavljačima, a i prema svojim radnicima, konstantno šireći krug nelikvidnosti - kažu u Hipo banci.

Dodali su da se kriza najprije osjetila u privredi, a poslije nekoliko mjeseci pogodila je i stanovništvo.

- Aktiviranje hipoteka kao kolaterala je posljednja i najmanje popularna opcija, jer podrazumijeva višegodišnje sudske sporove, velike traume za klijente i veliki trošak za finansijsku instituciju. Ova mjera se koristi u krajnjoj nuždi, tačnije kada su svi ostali pravni oblici naplate potraživanja iskorišćeni - kažu u Hipo banci.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS "SWOT" Saša Grabovac smatra da je zbog subjektivnih i pogrešnih procjena preduzetnika lani došlo do zastoja u vraćanju kredita.

- S druge strane, imamo i drugu grupu ljudi koji nisu računali na krizu i zbog toga je došlo do otežanog vraćanja kredita. Projekcije o visini rate i prihoda su se promijenile i dovele do nemogućnosti vraćanja novca bankama - kazao je Grabovac.

Dodao je da je jedna od mjera koja će smanjiti broj kredita koji se ne vraćaju u potpunosti, odluka Agencije za bankarstvo RS o reprogramu kredita.

- Na taj način manje će se aktivirati i hipoteke - naglasio je Grabovac.

Reprogram

Kako bi se smanjila kašnjenje stanovništva u vraćanju kredita, u bankama ističu da aktivno koriste odluku Agencije za bankarstvo RS o odobrenju reprograma za fizička lica.

- Odnedavno su i pravna lica u mogućnosti da koriste reprogram, a i od osnivanja Garantnog fonda se očekuje da pomogne lakše kreditno zaduživanje preduzeća - kažu u bankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana