Banke prihvataju oštriju regulativu

Glas Srpske
Banke prihvataju oštriju regulativu

NjUJORK - Vodeće svjetske banke priznale su da je pojačana regulativa nužna s obzirom na nehajan odnos prema riziku zbog kojeg se njihov sektor u oktobru prošle godine našao na ivici ponora, pokazao je najnoviji izvještaj Instituta za međunarodne finansije (IIF), predstavljen u Njujorku.

- Priznajemo da su potrebne dalekosežne reforme regulative i industrije kako bi se otklonile ranjivosti sistema - rekao je prvi čovjek Dojče banke i predsjednik  IIF-a Džozef Akeramn. On je istakao da povratak na staro za njih  ne dolazi u obzir.

SAD i Evropska unija upravo usvajaju krupne reforme sistema za regulaciju finansijskog sektora a načelno su usaglasile pristup tom problemu na aprilskom samitu G20.

IIF se odupro prijedlozima najdalekosežnijih reformi, upozorivši da bi pretjerana regulativa mogla prigušiti inovacije koje su u proteklim decenijama bile glavni motor rasta svjetske privrede. Kritikom je tako popraćena želja američkog predsjednika Baraka Obame da američka centralna banka nametne oštriju regulativu grupi "sistemski važnih" banaka čiji bi slom mogao ugroziti cijeli  Volstrit. U IIF-ovu se izvještaju ističe da bi to bila "pogreška" koja bi mogla poremetiti konkurenciju na tržištima. IIF istodobno priznaje da će banke morati povisiti visinu rezervi kapitala kako bi se u budućnosti bolje zaštitile od kriza. Ali, bankarski lobi upozorava da valja izbjegavati pretjerano krut pristup zahtjevima vezanim za rezerve i likvidnost i voditi računa o prilikama u svakoj pojedinoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana