Banke povećale dobit za 220 odsto

Marina Čigoja
Banke povećale dobit za 220 odsto

BANjALUKA - Devet banaka u Srpskoj u prvoj polovini ove godine ostvarilo je neto dobit u iznosu od 35,7 miliona KM, dok je jedna banka poslovala sa gubitkom od 510.000 KM. Neto dobit banaka veća je za 221 odsto u odnosu na isti period lani.

Navodi se to u izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema RS za prvih šest mjeseci ove godine i dodaje da je na nivou ukupnog bankarskog sektora ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 35,2 miliona KM, što je znatno više u odnosu na isti period prošle godine kada je ostvarena neto dobit u iznosu od 11,1 milion KM.

Prema podacima Banjalučke berze, negativan poslovni rezultat u prvom polugodištu 2011. godine ostvarila je MF banka Banjaluka.

- U idućem periodu se očekuje izvjesno usporavanje negativnih trendova, prije svega rasta potencijalnih kreditnih gubitaka. Međutim, banke treba da drže pod kontrolom strukturu prihoda i rashoda, zbog činjenice da su operativni rashodi i dalje znatno veći od operativnih prihoda - ističe se u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je značajan dio ogromnog povećanja profita koji su banke imale ostvaren zahvaljujući povećanju glavnice zbog švajcarskog franka.

- Drugi razlog je činjenica da su se banke počele racionalnije ponašati u okviru trošenja novca na marketing i razna sponzorstva. Takođe, banke su postale opreznije poslije svih turbulencija koje su se desile na finansijskim tržištima u ovoj godini - istakao je Pavlović.

On je rekao da se ovi podaci mogu smatrati određenim oblicima oporavka bankarskog sektora, ali i kao ostvarenje ekstraprofita usljed velikih kursnih razlika koje su se prenijele na teret dužnika.

- S obzirom na to da banke nisu isplaćivale kredite u francima, nego u domaćoj valuti, prihod koje su banke ostvarile po osnovu promjene kursa franka bi morao biti prikazan kao ekstraprofit. Dok god nadležne institucije ne izvrše pritisak na bankarski sektor, ljudi koji su pozajmili novac u francima će ispaštati zbog toga. To je ustvari lična korist banaka i vlast bi morala da je posmatra kao ekstraprofit i oporezuje - kazao je Pavlović.

Prema izvještaju Agencije za bankarstvo, ukupni prihodi banaka za šest mjeseci iznose 234,6 miliona KM sa stopom rasta od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine. Od toga prihodi od kamata iznose 158,4 miliona KM i čine 68 odsto ukupnih prihoda sa stopom rasta od dva odsto u odnosu na prvo polugodište 2010. godine.

- U strukturi ovih prihoda, najveće učešće je kamata po kreditima koje iznose 142,6 miliona KM, sa stopom rasta od dva odsto u odnosu na isti period prošle godine - navodi se u izvještaju.

Ukupni rashodi iznose 195,6 miliona KM sa stopom pada od šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Likvidnost

Operativni prihodi pokrivaju 79 odsto ukupnih operativnih rashoda, a ostalih 21 odsto se finansira iz prihoda od kamata i sličnih prihoda.

- Iako su evidentni određeni trendovi pada, likvidnost bankarskog sektora Srpske je zadovoljavajuća i banke ispunjavaju sve zadane parametre likvidnosti - navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana