Banke potražuju 342 miliona KM kredita

Marina Čigoja
Banke potražuju 342 miliona KM kredita

BANjALUKA - Ukupna dospjela potraživanja po kreditima u bankama u Republici Srpskoj u prošloj godini iznosila su 342,8 miliona maraka i porasla su za 127 odsto u odnosu na 2009. godinu, podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Učešće potraživanja u ukupnim kreditima povećano je sa 4,1 odsto na 8,7 odsto, dok u ukupnim potraživanjima najveće učešće imaju potraživanja od privatnih preduzeća i društava 48 odsto i stanovnika 40 odsto.

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić kaže da je u cijelom bankarskom sektoru BiH došlo do porasta loših kredita.

- To je direktna posljedica problema sa kojima se dužnici odnosno klijenti suočavaju. Jednostavno, efekti globalne krize su uticali na to da i stanovnici i privreda nisu mogli na vrijeme da izvršavaju svoje obaveze - naglasio je Božić.

Prošle godine učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima poraslo je sa 7,8 odsto na 17 odsto, uglavnom zbog nekvalitetnih kredita pravnih lica.

- Rizična aktiva čini 78 odsto ukupne aktive i iznosi 4,67 milijardi KM, dok je nerizična aktiva smanjena za deset odsto i iznosi 1,57 milijardi KM. Stopa pokrivenosti ukupne rizične aktive sa rezervama je 10,5 odsto, a rezerve za pokriće potencijalnih kreditnih i drugih gubitaka iznose 491,1 milion KM i veće su za 125 odsto u odnosu na kraj 2009. godine - kažu u Agenciji.

Glavni ekonomista Hipo Alpe Adrija banke Marijana Milić kaže da je rast nekvalitetnih kredita posebno uočen u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine.

Sedam mikrokreditnih organizacija koje posluju u RS prošle godine ukupno su ostvarile 805.000 KM dobiti.

Prošlogodišnji prihodi ovih mikrokreditnih organizacija manji su za 11 odsto, ali smanjeni su rashodi za 20 odsto, tako da je ostvaren pozitivan finansijski rezultat, za razliku od prethodne godine kada su poslovali sa gubitkom.
Bilansna aktiva četiri mikrokreditne fondacije i tri mikrokreditna društva prošle godine iznosila je 279,4 miliona KM i manja je za 12 odsto nego 2009. godine, dok im je ukupni kapital porastao za jedan odsto i iznosio je 59,1 milion KM, od čega se 98 odsto odnosi na mikrokreditna društva.
Ukupni krediti koje su mikrokreditne organizacije lansirale prošle godine manji su za devet odsto i iznosili su 229 miliona KM, pri čemu se 93 odsto kredita odnosi na fizička lica.
Dospjela potraživanja smanjena su za sedam odsto i iznose 2,3 miliona KM ili jedan odsto ukupnih kredita mikrokreditnih organizacija, a 92 odsto se odnosi na kredite fizičkim licima.

Zaduženost stanovnika RS prošle godine iznosila je 187 KM po stanovniku i manja je za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni krediti

Ukupni krediti u bankarskom sektoru RS prošle godine iznosili su 3,95 milijardi KM, što je za sedam odsto više nego 2009. godine, dok su krediti organizacionih dijelova banaka iz Federacije BiH, a na teritoriji su Srpske, iznosili 895,8 miliona KM i veći su za jedan odsto.
Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, najveći rast kredita ostvaren je kod javnih i državnih preduzeća 33 odsto, vladinih institucija 16 odsto, privatnih preduzeća i društava osam odsto, te stanovništva četiri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana