Banke poklonima obradovale najmlađe

Jelena Bjelica
Banke poklonima obradovale najmlađe

Banjaluka - Svjetski dan štednje, 31. oktobar, banke u RS obilježile su juče nizom donacija koje su uručile dječijim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

NLB Razvojna banka uručila je dvije donacije od po 5.000 KM dječijem odjeljenju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i Dječijem domu "Rada Vranješević".

- NLB Razvojna banka je četvrtu godinu zaredom objavila i konkurs za izbor najbolje pjesme i likovnog rada na temu štednja. Nagrađeno je šest osnovnih škola i tri vrtića širom Srpske. Prvonagrađene škole osvojile su po 2.000 KM, drugoplasirani po 1.000 KM, dok je nagrada za treće mjesto 500 KM. Nagrade u vidu štednih knjižica sa po 100 KM dobili su autori prvonagrađenih radova - rekla je portparol NLB Razvojne banke Ljiljana Božić.

Prema njenim riječima, prvonagrađeni vrtić dobiće nagradu od 1.500 KM, drugoplasirani 1.000 KM a vrtić koji je zauzeo treće mjesto 500 KM.

NLB Razvojna banke je juče ugostila i đake prvog razreda OŠ "Petar Petrović Njegoš" iz Banjaluke kako bi se mališani upoznali za značajem i vrstama štednje, ali i radom same banke.

Božićeva je istakla da su ukupni depoziti u NLB Razvojnoj banci preko 820 miliona maraka a ukupna štednja iznosi 495 miliona maraka.

Predstavnici Hipo Alpe Adria banke iz Banjaluke uručili su Ekonomskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo na Palama 100 ekonomskih rječnika.

- Svim bebama koje su rođene juče i danas u porodilištima u mjestima gdje posluje Hipo banka širom Srpske doniraćemo po 310 KM - rekla je direktor Sektora upravljanja prodajom za stanovništvo i mala i srednja preduzeća u ovoj banci Ljiljana Krsman.

Nova banka Banjaluka donirala je juče po 2.000 KM Dječijem domu "Rada Vranješević" i Centru "Zaštiti me", a 1.000 KM Vaterpolo klubu Banjaluka.

Direktor Nove banke Milan Radović je rekao da je od početka godine do danas zabilježen pozitivan trend depozita i štednje građana, s obzirom na to da je u ovom periodu oročen oko 161 milion KM i sklopljeno više od 10.000 novih ugovora.

Balkan Investment banka je treću godinu zaredom, u Banjaluci, nagradila svog najmlađeg i najstarijeg štedišu.

Borba protiv rasipništva

Svjetski dan štednje slavi se 31. oktobra, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres predstavnika štednih institucija iz oko 25 zemalja svijeta održan 1924. godine u Milanu. Učesnici tog kongresa usaglasili su se da je štednja neophodna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana