Banke ne povlače kapital iz RS

M. Č.
Banke ne povlače kapital iz RS

BANjALUKA - Agencija za bankarstvo RS u proteklom periodu nije imala zahtjeva za povlačenje kapitala austrijskih banaka koje posluju u Srpskoj, a ne očekujemo da će ih biti ni u idućem periodu.

Izjavila je to "Glasu Srpske" direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac komentarišući navode u medijima da pojedine austrijske banke razmišljaju o povlačenju kapitala iz istočne i jugoistočne Evrope.

Ona je rekla da banke ostvarenu dividendu nisu isplaćivale akcionarima već su je usmjeravale u povećanje kapitala.

- U čitavom ovom periodu banke su imale podršku matičnih država našim bankama, tako da nema povlačenja kapitala - istakla je Slavica Injac.

Dominantno mjesto u vlasničkoj strukturi banaka u RS drži Austrija sa učešćem od 42,53 odsto i većinskim kapitalom u Hipo Alpe Adrija banci, Rajfajzen banci, Volksbanci.

U Rajfajzen banci u BiH istakli su da su priče o povlačenju spekulacije koje nisu utemeljene na činjenicama.

- Što se tiče RBI grupacije, ne postoje bilo kakvi planovi za povlačenje sa bilo kojeg tržišta - kazali su u ovoj banci.

Direktor Hipo Alpe Adrija banke Banjaluka Samuel Vlčan rekao je da je Hipo Grupa snažno usmjerena na tržište BiH.

- BiH je je jedno od ključnih tržišta Hipo Grupe odnosno njenog vlasnika Republike Austrije. U 2012. godini želimo da se nametnemo kao glavni finansijski partner građana, malih i srednjih preduzeća te javnog sektora u BiH - naglasio je Vlčan.

U Volksbanci u Banjaluci podsjetili su da je najveća ruska državna banka Sberbank ušla u postupak preuzimanja Volksbank Internationala (VBI AG) pod čijim okriljem posluje i Volksbank Banjaluka sa sjedištem i da bi taj posao trebalo bi da bude završen u februaru ove godine.

- Izuzetno su velika i očekivanja od Sberbank u RS, BiH ali i svim drugim zemljama regiona - kazali su u ovoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana