Banke izdaju funte koje nisu u upotrebi

Tanja Šikanjić
Banke izdaju funte koje nisu u upotrebi

BANjALUKA - U najvećem broju banaka u Republici Srpskoj, prilikom zamjene novca u britanske funte, stanovnici dobijaju stare novčanice ove valute, koje nisu u upotrebi u Velikoj Britaniji, jer su povučene iz opticaja.

U bankama ovo potvrđuju, ali kažu da se stare funte, iako više nisu u opticaju u Velikoj Britaniji, mogu zamijeniti u svim britanskim bankama.

Prilikom zamjene na to naravno ne upozoravaju klijente.

Građani RS, koji su dobili stare funte u bankama u Banjaluci, kažu da su prilikom putovanja u Englesku bili izloženi brojnim neugodnostima.

- Prije polaska u London, zamijenio sam novac u jednoj od domaćih banaka, kao i svaki put ranije. Međutim, kada je trebalo da platim taksi od aerodroma do hotela, rečeno mi je da se funte koje imam, već odavno ne koriste tamo - priča jedan Banjalučanin, dodajući da su neprijatnosti sa kojima se suočio, završene tek kada je u banci zamijenio novac.

Ističe da se turisti u stranoj zemlji zbog toga mogu naći u neprilici ukoliko im se u blizini ne nalaze banke.

Starija gospođa koja je u London nedavno putovala preko jedne turističke agencije, kaže da je već prvoga dana boravka u Britaniji doživjela neprijatnosti.

- Imate novac, a nemate ga. U Banjaluci sam mijenjala evre u funte upravo da bih bila obezbijeđena, a desilo se suprotno. Da su mi rekli u bankama da funte koje daju nisu u opticaju, onda bih evre promijenila u Britaniji i znala na čemu sam - kaže ona.

U UniCredit banci su potvrdili da je do ovakve situacije došlo jer je na području Banjaluke izdana limitirana serija novčanica koje su povučene iz opticaja.

- Na području Podružnice Banjaluka, dogodilo se da je izdana limitirana serija novčanica povučenih iz opticaja u Britaniji. Klijenti su iste mogli zamijeniti u svakoj banci u Velikoj Britaniji, odnosno u bilo kojoj drugoj zemlji čija je valuta u pitanju - navela je portparol UniCredit banke Anina Cvitanović Draško.

Član Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Milan Radović je dodao da bi sve banke morale koristiti spisak novčanica koje nisu u opticaju.

On je istakao da, ukoliko su stare novčanice funti povučene iz opticaja, Centralna banka Engleske je postavila rok do kada se one iz drugih zemalja mogu zamijeniti novim novčanicama.

- Iako bi do tog roka sve stare funte trebalo da budu vraćene bankama u Engleskoj, odnosno zamijenjene za nove, može se desiti da neke od tih novčanica ipak ostanu u prometu - istakao je Radović.

Novčanice od 20 funti

Od 1. jula prošle godine novčanice od 20 funti, čija vrijednost je 23 evra, a koje krasi lik engleskog kompozitora Edvarda Elgara, prestale su se koristiti u Velikoj Britaniji. Umjesto njih koriste se novčanice od 20 funti koje su prvi put štampane 2007. godine, a na sebi imaju portret škotskog ekonomskog teoretičara Adama Smita.

Iako se ove novčanice ne mogu koristiti kao sredstvo plaćanja u Velikoj Britaniji, Engleska banka će ih zamjenjivati sve dok i posljednja ne bude povučena iz opticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana