Banke imaju uslove za smanjenje kamata

Marina Čigoja
Banke imaju uslove za smanjenje kamata

BANjA LUKA - Iako bankari imaju uslove da razmotre smanjenje kamata na kredite, one i dalje rastu, pa su tako kamatne stope na dugoročne kredite dostigle iznos od 10,72 odsto, odnosno više su za 0,70 odsto nego u decembru 2008, a za 1,9 odsto nego godinu ranije, kažu u Centralnoj banci BiH.

Kamate za kratkoročne kredite stanovništvu iznose 10,43 odsto i povećane su za oko 0,55 odsto u odnosu na decembar 2008. godine, kada su iznosile 9,88 odsto, kažu u CBBiH.

Prema riječima ekonomiste Aleksandra Ljuboje, evidentan je nedostatak novca na tržištu, s obzirom na to da investitori imaju priliku da usmjere novac prema onim aktivnostima koje mogu donijeti veće zarade nego u bankama.

Međutim, kako kaže, određen broj banaka povećava kamate na kredite koji su ranije odobreni, što ne bi smjele.

- Pojedine banke su iskoristile priliku da koriste nepopularne aktivnosti i povećaju kamate na stare kredite koje su plasirale iz nekih drugih izvora. To u ovom momentu nije dobro, posebno za privredu, jer ima problema i nosiće najveći teret - istakao je Ljuboja.

On je rekao da država ne treba da interveniše, jer visinu kamatnih stopa diktira tržište, a država treba da preporukama i stimulativnim aktivnostima pomogne da se ovaj problem prevaziđe. Povećanje kamata, kaže, nije prekršajno djelo, jer je to ugovorna obaveza koju banka može da iskoristi.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić istakao je da vlasti BiH neće zakonski ograničiti maksimalnu visinu kamatnih stopa.

- Tržište je jedini regulator kamata i država nema zakonske propise vezane za to - rekao je Vrankić.

Kamate u Unikredit banci povećane su prije nekoliko dana i one se kreću od 6,99 odsto na kratkoročne, do 11,49 odsto na nenamjenske kredite sa rokom otplate do deset godina, odnosno 13,49 odsto za brze kredite bez žiranata.

U ovoj banci ističu da je razlog za to činjenica da banke sada teže dolaze do kredita.

U Hipo Alpe Adria banci ističu da kod njih nema posebnih restrikcija po pitanju odobravanja kredita i iznosa i rokova otplate.

- Prilikom razmatranja svakog zahtjeva za kredit od svih učesnika u kreditu tražimo da imaju stalni posao, redovne i dovoljne prihode i, u zavisnosti od vrste kredita, da su osigurani i adekvatnom hipotekom ili kreditno sposobnim žirantima - istakla je voditelj Odjeljenja za poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima Ljiljana Krsman.

Ona je dodala da se u zavisnosti od vrste kredita, iznosa i ročnosti kamatne stope kreću od 3,60 odsto pa naviše.

Inspekcija

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove ističu da će imati sastanak sa predstavnicima Uprave za inspekcijske poslove FBiH, poslije čega će iznijeti stav o opravdanosti povećanja kamata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana