Banke fiksiraju franak na 1,5 maraka

Tanja Šikanjić
Banke fiksiraju franak na 1,5 maraka

BANjALUKA - Komercijalne banke u BiH ponudiće svojim klijentima koji imaju kredite vezane za švajcarski franak opciju da se kurs franka fiksira na 1,5678 KM, koliko je iznosio 31. decembra 2010. godine.

Ovo se navodi u saopštenju Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, čiji članovi su juče održali sastanak u Banjaluci, na kojem su komercijalne banke prihvatile većinu prijedloga Odbora u cilju ublažavanja položaja korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

- Banke će smanjiti kamatnu stopu za jedan procenat svim svojim klijentima sa stambenim kreditima sa CHF klauzulom - navodi se u saopštenju.

Banke su prihvatile i prijedlog odbora da predloženi balon sadrži razliku rate od fiksiranog kursa u odnosu na tekući.

- Za period "balona", koji bi trajao tri godine, predložena kamatna stopa bi bila 3,95 odsto i u periodu "balona" će se samo naplaćivati kamata - navodi se u saopštenju odbora.

Dodaje se da će klijenti imati mogućnost da se odluče da li će prihvatiti ovu ponudu, a tokom trajanja "balona" imaće opciju da, u slučaju promjene situacije, zamijene svoje "balon" kredite za kredite sa valutnom klauzulom u evrima.

Agencije za bankarstvo FBiH i RS će klasifikovati restrukturirane kredite građana kao zdravu aktivu.

U udruženju "Franak" u BiH ipak tvrde da od ovih mjera korisnici kredita neće imati nikakve koristi nego da će ugovoreni "balon odnos" samo produžiti njihovu agoniju i dužničko ropstvo.

Ovo udruženje od Stalnog odbora traži provođenje kontrole zakonitosti rada banaka u smislu mogućnosti ugovaranja dugoročnih kredita fizičkim i pravnim licima u švajcarskim francima.

Udruženje "Franak" takođe traži da agencije za bankarstvo i ministarstva finansija RS i FBiH utvrde ništavne ugovorene devizne klauzule.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je istakao da je svaki pokušaj da se dužnicima u CHF-u olakša položaj vrijedan pohvale, ali da se prilikom uvođenja ovakvih mjera nije rukovodilo niti jednim konkretnim kreditom kako bi se praktično procijenilo koliko je to stvarno olakšanje nosiocima kredita.

- Ove mjere neće predstavljati značajno olakšanje za ljude koji su uzeli kredit u francima - istakao je Pavlović.

Na veb stranicama banaka ubrzo će biti postavljen kreditni kalkulator, kojim će klijenti moći izračunati efekte ovog modela.

Hipo banka

Hipo grupacija u BiH nosi 99,6 odsto ukupnog kreditnog portfolija sa CHF klauzulom.

Iz Hipo Alpe Adria banke juče su saopštili da će se svim klijentima obratiti dopisom i omogućiti svim zainteresovanim za balon opciju potpisivanje Aneksa ugovora do kraja 2011. godine.

- Realizacija svim potpisnicima Aneksa biće izvršena od 1. oktobra 2011. godine. Balon akcija klijentima će omogućiti da preostali iznos kredita obračunaju po fiksnom kursu od 1.5678 KM u odnosu na CHF. To u praksi znači da će mjesečni anuitet klijenti isplaćivati u iznosu koji su plaćali do 31. decembra 2010. godine - navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana