Bankarski sistem stabilan i bezbjedan

Agencije
Bankarski sistem stabilan i bezbjedan

Sarajevo - Stabilnost i bezbjednost ukupnog bankarskog sistema Federacije BiH je zadovoljavajuća, potvrđuju pokazatelji izvještaja o poslovanju banaka u trećem kvartalu tekuće godine koji su dostavljeni Agenciji za bankarstvo Federacije BiH, prenose agencije.

Agencija u saopštenju navodi da to potvrđuje i stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sistema, kao jedan od najvažnijih pokazatelja snage i adekvatnosti kapitala banaka, koji je 30. septembra iznosio 17 odsto, što je i dalje znatno više od zakonski propisanog minimuma od 12 odsto.

Iako je u 2011. godini došlo do pozitivnih kretanja i poboljšanja određenih pokazatelja poslovanja bankarskog sektora, posebno u segmentu kreditiranja i profitabilnosti, te je nastavljen rast štednje stanovništva, pokazatelji u 2012. godini kao što su pad bilansne sume, smanjenje novčanih sredstava i izvora finansiranja (depozita i kreditnih obaveza) i blagi rast kredita, pokazuju da je uticaj krize i dalje evidentan.

Na nivou bankarskog sistema u FBiH za devet mjeseci 2012. godine ostvaren je pozitivan finansijski rezultat od 111 miliona KM, što je rezultat značajnog povećanja dobiti kod banaka koje su pozitivno poslovale i u istom periodu prošle godine, te smanjenje gubitka kod banaka koje su negativno poslovale.

U saopštenju se navodi da je u trećem kvartalu primjetan i rast kapitala banaka u FBiH, koji je iznosio 2,2 milijardi KM, što je za šest odsto ili 128 miliona KM više nego na kraju 2011. godine i ostvaren je najviše po osnovu direktne dokapitalizacije i povećanja rezervi kod jedne banke.

Bilansna suma bankarskog sektora 30. septembra iznosila je 14,9 milijardi KM, što je manje za dva odsto ili 347 miliona KM nego na kraju 2011. godine.

Pozitivan pokazatelj je porast štednih depozita u 2012. godini, koji su imali rast od šetiri odsto ili 215 miliona KM i sa 30. septembrom iznosili su 5,58 milijardi KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana