Bankarski sektor BiH je stabilan

Glas Srpske
Bankarski sektor BiH je stabilan

SARAJEVO - Stanje u bankarskom sektoru BiH veoma je stabilno i bezbjedno, banke su likvidne, a podaci govore da je u 2009. godini stanje plasmana i depozita na istom nivou kao na kraju prošle godine - rekao je u petak u Sarajevu sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić na otvaranju desetog Interbalkanskog foruma udruženja banaka (IFBA).

On je objasnio da je takvo stanje u bankarskom sektoru BiH rezultat uticaja globalne ekonomske krize i dodao da kompanije imaju mnogo više problema.

Mišić je naglasio da je cilj sastanka IFBA analiza stanja u bankarskom sektoru, te razmjena iskustva pojedinih zemalja iz oblasti bankarstva.

Specijalni savjetnik Udruženja banaka Grčke Vasilis Panagiotidis rekao je da ovo udruženje ima više od 600 milijardi evra aktive u ovoj regiji, od toga u BiH nešto manje od jedne milijarde i dodao da Grčka ima jako dobru saradnju sa zemljama koje čine IFBA.

Savjetnik Evropske bankarske federacije Viktorija Proskurovska istakla je da je njeno učešće na sjednici IFBA obostrano korisno, jer svi mogu nešto da nauče - kako o bankarskom sektoru, tako i o kompletnoj finansijskoj industriji.

Na desetom Interbalkanskom forumu udruženja banaka, koji je formiran 2004. godine učestvuju predstavnici Srbije, Grčke, Crne Gore, Turske, Kipra i BiH, a članovi su i Albanija, Rumunija i Bugarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana