Bankarske garancije dovedene u pitanje

M. Č.
Bankarske garancije dovedene u pitanje

Banjaluka - Da banjalučka Nova banka nije u predviđenom roku platila garanciju Tvornici duvana Rovinj (TDR), naše garancije u međunarodnom platnom prometu ne bi više bile prihvaćene, rekao je juče generalni direktor ove banke Milan Radović komentarišući presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci po kojoj je ova banka obavezna da kompaniji "Antonić trejd" plati oko 1,5 miliona KM.

Nova banka je na osnovu ugovora koji je imala sa "Antonić trejdom" platila garanciju u iznosu od 500.000 evra, jer to preduzeće nije izmirilo obaveze prema TDR, poslije čega je "Antonić trejd" taj novac vratio banci, ali je poslije godinu tužio banku i tražio novac nazad. Vrijednost garancije sa zateznim kamatama dostigla je 1,5 miliona KM i sud je presudio da Nova banka taj iznos treba da plati "Antonić trejdu".

Radović je najavio da će banka poslije ovoga preispitati svoju poslovnu politiku postupanja po garancijama.

- Ono što mi ne možemo da dovedemo u pitanje, ako budemo drugačije postupali, jesu jednoobrazna međunarodna pravila postupanja u ovoj oblasti. Mi moramo da postupamo po ovim pravilima - naglasio je Radović i ponovio da ova presuda može dovesti kompletan institut bankarske garancije u pitanje.

Vlasnik "Antonić trejda" Nebojša Antonić tvrdi da banka nije trebalo da plati garanciju te da je sama novac skinula sa računa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana