Bankarima bonus od 207 milijardi

Agencije
Bankarima bonus od 207 milijardi

Njujork - Iako se bore s padom prihoda, američke banke će ove godine isplatiti rekordne bonuse najvišem menadžmentu.

Plate, beneficije i druge naknade u 32 velike finansijske institucije izlistane na tamošnjim berzama dosegnuće rekordnih 207 milijardi dolara u 2012, izračunao je Vol strit žurnal.

Prema toj računici, prosječni zaposleni dobiće 128.089 dolara, što je 4,2 odsto više nego što mu je isplaćeno prije godinu, prenose portali.

Istovremeno, očekuje se da će prihodi banaka nastaviti da padaju već drugu godinu zaredom, zahvaljujući izostanku jačeg oporavka i averziji prema riziku.

Ne dogodi li se iznenadni preokret, ukupni prihod 32 banke neće preći 561 milijardu dolara, što je 7,2 odsto manje nego 2010, kada je dosegao rekordnu vrijednost.

Ali uprkos padu prihoda, dobit koju će ostvariti banke i dalje su na rekordnim nivoima još od 2007. godine, a procenjuju se na 91 milijardu dolara. Pitanje je, međutim, koliko dugo će banke imati manevarskog prostora za veće profite uz neprekidni pad prihoda iz temeljnog poslovanja.

Između ostalog, taj prostor dosad su stvarale rezanjem troškova, a ponajviše radnih mjesta. Najveće finansijske kompanije u SAD tokom ove godine ukinule su više od 40.000 radnih mjesta, a trenutno zapošljavaju oko 1,6 miliona radnika.

Mnoge banke najavile su dalja smanjivanja radne snage zbog prilagođavanja padu prihoda. Ali problem je, kažu upućeni, u činjenici da se (pre)velik broj radnika otpušta "pri dnu korporativnih ljestvica" dok istovremeno u uskom krugu top menaymenta vlada jaka konkurencija.

Velikodušnim bonusima, polisama zdravstvenog osiguranja i beneficijama vlasnici banaka žele da privuku najsposobnije menayere koji će proširiti poslovanje u one grane koje će donijeti najveće zarade jednom kad krene dugoočekivani oporavak.

Kada je riječ o Goldman Saksu, oko 22 odsto zaposlenih te banke zaposleno je u "jeftinijim" lokacijama poput Bangalora, Dalasa i Solt Lejk Sitija, a na kraju septembra njihov broj spustio se na 32.600, što je devet odsto manje nego prije dvije godine. Uprkos tome troškovi beneficija i naknada u samo godinu porasli su na 10,9 milijardi dolara, što je skok od deset odsto.

Manje banke

Osim najvećih tržišnih igrača, i manje američke banke prisiljene su na rezanja i uštede. Ali i kod njih je zabilježen trend rasta povlastica. U trećem tromesečju ove godine troškovi za beneficije porasli su 18 odsto, a na takvu strategiju banke su se odlučile da bi privukle najbolje menayere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana