Bankari povećali zaradu, Pavlović banka u dubiozi

Marijana Miljić
Bankari povećali zaradu, Pavlović banka u dubiozi

Banjaluka - Šest od osam banaka sa sjedištem u RS poslovalo je prošle godine pozitivno, dok su dvije u minusu imale značajno manji gubitak nego isti broj gubitaša u 2015. pa je i ukupni rezultat bankarskog sektora poboljšan i dobit je iznosila 45,27 miliona KM.

Banke koje su prošle godine poslovale pozitivno uknjižile su zajedno 71,93 miliona maraka profita. S druge strane, zajednički minus dvije banke iznosio je 26,66 miliona KM.

Isti broj banaka bio je u plusu i u 2015. godini, ali je njihova ukupna dobit bila značajno niža i iznosila 52,33 miliona KM. Od banaka koje trenutno posluju dvije su imale negativan rezultat u 2015. godini i njihov gubitak je iznosio 54,77 miliona, što je cijeli bankarski sektor gurnulo u gubitak od 2,44 miliona KM.

Ukoliko se, međutim, tom iznosu doda i 90,30 miliona maraka gubitka Banke Srpske, čija je likvidacija pokrenuta u maju 2016. godine, onda je ukupan negativni rezultat bankarskog sektora RS iznosio 92,74 KM.

Izvještaji objavljeni na Banjalučkoj berzi pokazuju da je najveću dobit u prošloj godini imala NLB banka, koja je sa liderske pozicije skinula Unikredit banku. NLB banka je bila u plusu 28,81 milion KM, što je za skoro deset miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

- NLB banka je već dugo godina jedna od najprofitabilnijih banaka u BiH. Dobit iz prošle godine je kontinuitet uspješnog poslovanja i rezultat dugoročne stabilne politike i umjerenog poslovanja. Uspješno poslovanje je za nas normalno stanje. Naš cilj je da ostanemo najuspješnija bankarska grupa u jugoistočnoj Evropi, a za to imamo sve pretpostavke - kazao je direktor NLB banke Radovan Bajić.

Unikredit banka je blago povećala profit na 22,38 miliona KM. Višemilionsku dobit ostvarila je i Nova banka Banjaluka, koja je 2016. završila u plusu od 13,07 miliona, što je za skoro milion više nego godinu ranije.

Sberbanka je prošle godine zaradila 4,04 miliona, MF banka 2,96 miliona, dok je najmanju dobit ostvarila Komercijalna banka - 669.474 KM, ali je to ogroman napredak s obzirom na to da je isplivala iz gubitka u prethodnoj godini od 2,14 miliona KM.

U suprotnom smjeru je otišla Pavlović banka, koja je u prošloj godini imala gubitak od 17,02 miliona KM. U ovoj banci ističu da su u 2016. poslovali u otežanim uslovima, koji su se odrazili na slabiji finansijski rezultat.

- Banka je u 2016. godini iščistila svu nekvalitetnu aktivu formiranjem rezervi na plasmane koji se otplaćuju sa kašnjenjem, što je prouzrokovalo gubitak. Nastali gubitak predstavlja značajnu rezervu, jer će naplatom kredita najveći njegov dio biti vraćen u prihode narednih godina. Pozivamo potencijalne investitore da ulažu u Pavlović banku, koja je bila i ostala sigurna i potpuno solventna i likvidna banka - navedeno je u saopštenju koje su potpisali Uprava, Nadzorni odbor i akcionari Pavlović banke.

Sa gubitkom je poslovala i Adiko banka, ali je ona za više od pet puta smanjila minus u odnosu na 2015. godinu i on je iznosio 9,64 miliona KM. U Adiko banci ističu da je glavni razlog prošlogodišnjeg gubitka direktno vezan za uspješno rješavanje pitanja kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku i značajnim olakšicama koje su dali korisnicima tih zajmova.

- Ukupna vrijednost datih olakšica iznosila je 26 miliona KM, što je išlo direktno na teret troškova banke uzrokujući gubitak po tom osnovu od 16,6 miliona, koji je direktno uticao na konačan godišnji rezultat banke. Ako ostavimo po strani ovaj jednokratan trošak, ostali bitni indikatori poslovanja banke daju razlog za veliki optimizam. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je banka iz osnovnog operativnog poslovanja ostvarila profit, prije knjiženja gubitaka na osnovu datih olakšica. Zahvaljujući snazi svog kapitala, banka će pokriti ovaj jednokratni negativni rezultat. Adiko banka je s aspekta kapitala jedna od najsnažnijih na tržištu RS - istakli su u Adiko banci i dodali da ove godine očekuju pozitivno poslovanje.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SNjOT Marko Đogo kazao je da pripremaju analizu stanja u bankarskom sektoru.

- Podaci iz izvještaja banaka o poslovanju za 2016. pokazuju da se stvari u Pavlović banci ne odvijaju kako treba. Višemilionski minus pokazuje da je ova banka u problemu i postoje jake indicije da bi mogla krenuti putem Banke Srpske i Bobar banke, ali ne postoji garancija da će se to desiti i nadam se da će izbjeći tu sudbinu - kazao je Đogo i dodao da je u RS samo ta banka problematična, a da ostatak bankarskog sektora ima stabilno i zdravo poslovanje.

Rezultat poslovanja banaka sa sjedištem u RS (miliona KM)

                                                2016.          2015.

NLB banka                   28,81          18,72

Unikredit                     22,38          21,35

Nova banka                             13,07          12,06

Sberbanka                     4,04            4,51

MF banka                      2,96            2,26

Komercijalna banka              0,67            -2,14

Adiko banka                           - 9,64          -52,63

Pavlović banka            -17,02         0,43

6 - broj banaka sa profitom

52,33 miliona - plus banaka sa profitom

2 - broj banaka sa gubitkom

54,77 miliona - minus banaka sa gubitkom

145,07 miliona - minus banaka sa gubitkom uključujući Banku Srpske

-2,44 miliona - ukupni rezultat bankarskog sektora

-92,74 - ukupni rezultat bankarskog sektora uključujući Banku Srpske

 

2016. godina

6 - broj banaka sa profitom

71,93 miliona - plus banaka sa profitom

2 - broj banaka sa gubitkom

26,66  miliona - minus banaka sa gubitkom

45,27 miliona - ukupni rezultat bankarskog sektora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana