Bankama u SAD novih 500 milijardi dolara

Glas Srpske
Bankama u SAD novih 500 milijardi dolara

VAŠINGTON - Američki ministar finansija Timoti Gajtner najavio je novi, 500 milijardi dolara vrijedan program savezne vlade, namijenjen uklanjanju problematične imovine banaka koja pritiskuje američki finansijski sistem, prenio je business.hr.

- Finansijski sistem u cjelini i dalje usporava oporavak - napisao je Gajtner u autorskom članku objavljenom u poslovnom listu "Volstrit žurnal" i dodao da se mnoge banke, i dalje pritisnute lošim uslovima na kreditnim tržištima, suzdržavaju od izdavanja kredita.

Kabinet predsjednika SAD Baraka Obame razvio je novi javno-privatni investicioni program radi pribavljanja sredstava za tržište problematičnih zajmova i obveznica koje su banke izdavale proteklih nekoliko godina.

- Novi javno-privatni program za početak će na raspolaganje staviti do 500 milijardi dolara sredstava, što bi se kasnije moglo povećati na do 1.000 milijardi dolara, a to predstavlja značajan dio imovine vezane uz nekretnine prije izbijanja recesije a koja sada blokira naš finansijski sistem - naglasio je Gajtner.

Program ima tri ključna elementa. Kao prvo, za mobilizaciju kapitala od privatnih ulagača koristiće se sredstvima državnog trezora, Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) i Centralne banke Fed.

Zatim će se osigurati ravnopravna raspodjela rizika na učesnike iz privatnog sektora i vladu, kao i to da vlada učestvuje u potencijalnoj dobiti ostvarenih na osnovu tih ulaganja.

- Kao treće, da bi se vlada zaštitila od preplaćivanja imovine, vrijednost zajmova i obveznica kupljenih u okviru tog programa odrediće privatni sektor - najavio je Gajtner.

Obama optimista

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da zbog napretka u refinansiranju kredita vidi  "zračak nade" u svijetu nekretnina, jednom od uzročnika sadašnje ekonomske krize, ali je ocijenio da u finansijskim institucijama još postoje "sistemski rizici".

- Refinansiranje kredita dosta je napredovalo. Kamate nisu nikada bile tako niske. To daje nadu da će svijet nekretnina da se digne na noge i stabilizuje - rekao je Obama u intervjuu za američku TV mrežu Si-Bi-Es.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana