Bankama 24,5 milijardi evra

Glas Srpske
Bankama 24,5 milijardi evra

LONDON - Najveći multilateralni investitori i kreditori centralne i istočne Evrope obezbijediće do 24,5 milijardi evra podrške bankama u regionu i kredite za biznis pogođen globalnom ekonomskom krizom, javila je Beta.

- Inicijativom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Svjetske banke biće dopunjeni nacionalni odgovori na krizu - istakli su kreditori u petak objavljenom saopštenju.

Dvogodišnji plan finansijske podrške uključuje finansiranje akcijskim kapitalom, kreditne linije i osiguranje od političkog rizika.

Predviđeno je da EBRD šest milijardi dolara za finansijski sektor u 2009-2010. godini da u formi akcijskog kapitala ili zajmova bankama i direktno malim i srednjim preduzećima.

EIB će pripremiti oko 11 milijardi evra kredita za mala i srednja preduzeća od čega je 5,7 milijardi već na raspolaganju, a još 2,8 milijardi čeka na odobrenje krajem aprila. EIF, iz grupe EIB za garancije malim i srednjim preduzećima, takođe
namjerava da pojača aktivnosti u regionu u naredne dvije godine.

Svjetska banka pripremiće podršku od 7,5 milijardi evra pri čemu će njena afilijacija za kreditiranje privatnog sektora u zemljama u razvoju - Međunarodna finansijska korporacija (IFC), dati dvije milijarde.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), ogranak Svjetske bake, namjerava da u 2009-2010. godini poveća kreditiranje u Evropi i centralnoj Aziji na do 16 milijardi evra, od čega je za bankarski sektor u perspektivnim ekonomijama Evrope namijenjeno 3,5 milijardi.

Multilateralna agencija za garantovanje investicija (MIGA) obezbijediće osiguranja od političkih rizika u visini do dvije milijarde evra za bankarske kredite.

- Institucije rade zajedno da bi našle praktična, efikasna i pravovremena rješenja za krizu u istočnoj Evropi. Mi radimo jer imamo posebnu odgovornost za region i zato što to ima ekonomskog smisla - istakao je direktor EBRD Tomas Mirou.

Zelik

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik pozdravio je saradnju kreditora naglašavajući da Evropa mora da bude zajedno kako bi omogućila to da se zbog krize ne izgubi ono što je postignuto u prethodnih 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana