Banka Srpske samo za platni promet

Željka Kokot
Banka Srpske samo za platni promet

Banjaluka - Planom reorganizacije Banke Srpske iz Banjaluke u kojoj je uvedena privremena uprava predviđeno je da ona bude transformisana u drugu finansijsku organizaciju koja će se baviti poslovima platnog prometa, saopšteno je u petak iz te banke.

Uvažavajući zaključak Vlade RS od 22. februara 2016. godine kojim je usvojen nacrt plana reorganizacije Banke Srpske, privremeni upravnik je dopunio izvještaj o finansijskom stanju i perspektivi banke sa planom mjera. On je predložio da plan akcionara bude razmotren kao prijedlog za sprovođenje postupka reorganizacije poslovanja banke. Agencija za bankarstvo RS prihvatila je plan koji su dostavili akcionari Banke Srpske i od njih zatražila rokove za njegovu realizaciju. RS je putem svojih fondova gotovo stoodstotni vlasnik Banke Srpske je RS.

Poslovanje finansijske organizacije koja bi proistekla iz Banke Srpske, kako je saopšteno iz te banke, bilo bi uređeno donošenjem leks specijalis zakona po hitnom postupku.

- Zakonsko uređenje reorganizacije predloženo je u cilju smanjenja pravnih rizika, obezbjeđenja istovremenog rješavanja svih povjerilaca banke i obezbjeđenja jednakog tretmana povjerilaca čija su potraživanja u istom isplatnom redu - navela je Banka Srpske i dodala da je plan reorganizacije Banke Srpske predmet konsultacija sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi bile pribavljene dodatne nezavisne procjene održivosti predloženog modela restrukturiranja.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz Vlade RS kaže da je rješavanje sudbine Banke Srpske jedan od uslova koje je MMF postavio u pregovorima sa vlastima na nivou BiH i entiteta o novom stend-baj aranžmanu.

- S obzirom na taj uslov, Vlada je predložila da Banka Srpske bude reorganizovana u finansijsku ustanovu koja će obavljati samo poslove platnog prometa, a kreditna i depozitna funkcija će joj biti oduzete. Plan reorganizacije je dostavljen MMF-u i biće sproveden ukoliko bude ocijenjen kao dobro rješenje. Ako MMF prihvati ovakav način reorganizacije banke Vlada će po hitnom postupku usvojiti zakon koji će se ticati samo reorganizacije Banke Srpske u instituciju za obavljanje platnog prometa. Još se ne može govoriti da li će to biti konačno rješenje za Banku Srpske jer sve zavisi od odgovora MMF-a - kazao je naš sagovornik.

Privremena uprava u Banci Srpske uvedena je 16. novembra prošle godine zbog neizvršavanja naloga koje je Agencija za bankarstvo stavila na sto njene uprave poslije obimne kontrole u banci i pada kapitala ispod zakonskog minimuma. Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada dokapitalizovala propalu Balkan investment banku koja je bila u litvanskom vlasništvu. MUP RS je zbog malverzacija u Balkan investment banci podnio tužilaštvu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 21 osobe koje su osumnjičene da su je oštetile za više od 56 miliona KM.

Depoziti

Depoziti klijenata Banke Srpske ostaju blokirani do rješavanja njene sudbine. U Banci Srpske je blokirano 149,5 miliona KM, a od tog iznosa 55 miliona je osigurano kod Agencije za osiguranje depozita BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana