Banka Srpske prodaje zgrade u Federaciji

Marijana Miljić
Banka Srpske prodaje zgrade u Federaciji

Banjaluka - Likvidacioni upravnik Banke Srpske Petar Mićić zakazao je za 30. novembar prodaju deset poslovnih zgrada ove banke u FBiH i opreme u Banjaluci, a početna cijena je 5,1 milion maraka.

Na licitaciji, koja će biti održana u prostorijama Banke Srpske u likvidaciji u Banjaluci, naći će se poslovne zgrade i oprema u njima, čija je vrijednost procijenjena na 5,09 miliona maraka. Vrijednost ostale opreme, među kojom su računari, monitori, printeri, skeneri, televizori, telefoni i ruteri je oko 17.000 maraka.

Najveću početnu cijenu ima zgrada u Bihaću, čija je vrijednost procijenjena na oko 2,7 miliona, a vrijednost opreme u njoj na 37.990 maraka. Pored te zgrade, banka prodaje još tri objekta u Bihaću. Na dobošu će se naći i objekat u Velikoj Kladuši, koji je procijenjen na 544.920, a oprema na 18.927 maraka. Pred potencijalnim kupcima će se naći i poslovne zgrade u Bosanskom Petrovcu, Bužimu, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Ključu i Bosanskoj Otoci, a njihova vrijednost kreće se od 60.000 do 420.000 maraka.

Mićić je rekao da je javnim pozivom predviđena prodaja imovine Una banke, čiji je vlasnik Banka Srpske.

- Postoji veliki broj zainteresovanih za imovinu u Federaciji, ali konačan ishod vidjećemo kada bude završena licitacija - rekao je Mićić i dodao da pripremaju i drugi javni poziv za prodaju nekretnina i opreme Banke Srpske i da će on biti objavljen u drugoj polovini novembra.

Pravo učešća na licitaciji imaju fizička i pravna lica koja do 29. novembra uplate depozit u iznosu od deset odsto od početne cijene objekta ili opreme za koje su zainteresovani.

Kupci su dužni da u roku od osam dana nakon uplate novca za kupljeni objekat ili opremu sa bankom zaključe ugovor o kupoprodaji.

Agencija za bankarstvo donijela je 27. aprila rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske. Odluka je donesena na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital banke negativan. Privremena uprava u Banci Srpske uvedena je 16. novembra prošle godine zbog neizvršavanja naloga koje je Agencija za bankarstvo poslije obimne kontrole stavila na sto njene uprave i pada kapitala ispod zakonskog minimuma. Tada je blokirano 149,5 miliona maraka depozita klijenata Banke Srpske, a od tog iznosa isplaćeno je oko 55 miliona za koje je garantovala Agencija za osiguranje depozita BiH. Novac su dobili depozitari koji su u Banci Srpske imali do 50.000 KM. Deponenti koji su imali veće iznose biće namireni od prihoda ubranih prodajom imovine banke i naplatom kredita, ali je teško očekivati da će im biti isplaćen sav novac koji su imali u Banci Srpske.

Sudski sporovi

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da je do sada pokrenuto više od 2.000 sudskih sporova s ciljem naplate potraživanja Banke Srpske, dok se s druge strane protiv banke vodi oko 100 sporova.

U skladu sa odlukom likvidacionog upravnika potraživanje litvanske Ukio banke, koja je bila vlasnik Balkan investment banke Banjaluka, na čijim temeljima je nastala Banka Srpske, osporeno je i vodi se spor o dokazivanju njegove osnovanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana