Banka Srpske ide u prodaju

Vedrana Kulaga
Banka Srpske ide u prodaju

Banjaluka - Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je juče da su u završnoj fazi pregovori o privatizaciji Banke Srpske sa jednom finansijskom organizacijom sa zapada.

Planirana je prodaja 74 odsto akcija Banke Srpske, dok bi nešto više od 25 odsto u svom vlasništvu zadržala RS. Potencijalni kupac, kako je rekao Dodik, platio bi za državni udio 17 miliona, a u dokapitalizaciju jedine komercijalne banke u vlasništvu RS spreman je da uloži 300 miliona evra.

- RS bi na taj način mogla imati najstabilniji finansijski sistem u BiH i biti oslobođena od reformskih očekivanja međunarodnih finansijskih institucija - rekao je Dodik.

RS je polovinom 2013. godine sa 30 miliona KM dokapitalizovala posrnulu Balkan investment banku i na taj način postala vlasnik 99,95 odsto njenih akcija. Nedugo zatim banci je promijenjeno ime u Banka Srpske.

Dodik je rekao da je RS u Banku Srpske direktno uložila 35 miliona KM.

- Taj novac biće vraćen, jer ćemo za 74 odsto kapitala dobiti 17 miliona evra, a ostaćemo i vlasnici 25 odsto akcija. Time bi Srpska mogla uticati na odluke u banci i možda da kasnije dogovara prodaju svog dijela - naglasio je Dodik.

On je istakao da Banka Srpske ima sve više problema sa likvidnošću, a da RS nema dovoljno novca da ojača njen kapital.

- Na neki način smo primorani na ovaj potez. Očigledno da ne možemo dugoročno da obezbijedimo stabilnost i ovo je način da to učinimo - rekao je Dodik i naveo da je dio pregovora i da banka poslije dokapitalizacije učestvuje u restrukturisanju duga RS kojoj u ovom trenutku treba oko 150 miliona evra da bi potpuno bila likvidna i servisirala svoje dugove.

U Investiciono-razvojnoj banci RS, koja upravlja državnim kapitalom u preduzećima i bankama, rekli su da nemaju informacije o privatizaciji Banke Srpske.

Vlasnik Balkan investment banke na čijim je temeljima nastala Banka Srpske bila je litvanska Ukio banko investicione grupa. "Glas Srpske" nedavno je objavio da Tužilaštvo BiH i Specijalno tužilaštvo RS vode istragu protiv 17 osoba zbog sumnje da su zloupotrebom položaja u Balkan investment banci i vlasnički povezanim preduzećima izvršili više krivičnih djela i time joj nanijeli višemilionsku štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana