Banka Srpske biće sanirana ili prodata

Željka Kokot
Banka Srpske biće sanirana ili prodata

Banjaluka - Privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić predložio je preduzimanje mjera za oporavak banke putem sanacije poslovanja ili njenu prodaju, saopštila je juče Agencija za bankarstvo RS.

Zakonski rok od 60 dana do kojeg je privremeni upravnik trebalo da predloži rješenje za Banku Srpske istekao je juče, a u njemu je, kako ističu u Agenciji za bankarstvo, uvažio stav Vlade RS koja je većinski vlasnik banke sa 99 odsto kapitala. Vlada je na radno-konsultativnoj sjednici održanoj tokom vikenda izrazila opredjeljenje da Banka Srpske bude oporavljena putem sanacije, odnosno dokapitalizacije ili da bude prodata.

- Prijedlog privremenog upravnika Banke Srpske podrazumijeva obavezu akcionara banke da sačine plan aktivnosti za sprovođenje neophodnih mjera za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju i poboljšanje njenog finansijskog stanja. To treba da bude učinjeno sa jasnim rokovima i dinamikom sprovođenja imajući u vidu rok određen rješenjem Vlade RS koji ističe 7. februara 2016. godine - istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Mićić, koji je dostavio konačni izvještaj o stanju u Banci Srpske i predložio rješenja, nije juče odgovarao na telefonske pozive. Agencija za bankarstvo može da prihvati, odbije ili izmijeni izvještaj privremenog upravnika. Jedna od mogućnosti je da se odluči i za likvidaciju Banke Srpske, ali je to u ovom momentu malo izvjesno s obzirom na stav Vlade i prijedlog privremenog upravnika, ali i činjenicu da je u banci javnom sektoru blokiran mnogo veći iznos novca nego što je potrebno za dokapitalizaciju.

Privremena uprava uvedena je u Banci Srpske 16. novembra prošle godine zbog neizvršavanja naloga koje je Agencija za bankarstvo stavila na sto njene uprave poslije obimne kontrole u banci i pada kapitala ispod zakonskog minimuma. Poslije uvođenja privremene uprave Interventni tim Agencije za bankarstvo završio je popis imovine i obaveza Banke Srpske, a privremeni upravnik je angažovao spoljnog revizora koji će obaviti reviziju finansijskih izvještaja banke za 2015. godinu. Vlada je u decembru prošle godine formirala radni tim sa zadatkom da utvrdi stanje u Banci Srpske.

Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada dokapitalizovala propalu Balkan investment banku koja je bila u litvanskom vlasništvu. MUP RS je zbog malverzacija u Balkan investment banci podnio tužilaštvu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 21 osobe koje su osumnjičene da su je oštetile za više od 56 miliona KM.

Depoziti ostaju blokirani

U Agenciji za bankarstvo RS su rekli da depoziti klijenata Banke Srpske ostaju blokirani do njene sanacije, prodaje ili likvidacije.

U Banci Srpske je blokirano 149,5 miliona KM, a od tog iznosa 55 miliona je osigurano kod Agencije za osiguranje depozita BiH. Ukoliko bi banka otišla u likvidaciju, pomenutih 55 miliona bi bilo sigurno isplaćeno, jer se radi o ulozima pojedinačne vrijednosti do 50.000 maraka za koje garantuje Agencija za osiguranje depozita. Preostali iznos bio bi isplaćivan u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana