Banjaluka: Za proizvodnju hrane pola miliona KM

Danijela Stokanić
Banjaluka: Za proizvodnju hrane pola miliona KM

Isplata podsticaja za poljoprivrednu na području grada počeće narednih dana a proizvođačima hrane biće isplaćeno 500.000 maraka.

Kako je objasnio direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić na Javni poziv za dodjelu podsticaja, koji je zatvoren u maju, prijavilo se 219 kandidata, od čega njih osam nije ispunjavalo potrebne uslove.

- U prethodnom periodu sa poljoprivrednicima smo sklopili 51 ugovor za podsticaje, koji će ovih dana biti isplaćen. S obzirom na to da ove godine ima mnogo poljoprivrednika koji su aplicirali podsticaj i prošli, nemoguće je za jedan dan završimo sa svima svu proceduru  - rekao je Šarić.

Dodao je da će ugovore sukcesivno potpisivati i sa preostalim poljoprivrednicima.

- Ono što je bilo i za očekivanje, najveći interes je bio za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kao i podsticaj za stočarstvo. Od ove godine imamo podsticaje i kad su u pitanju steone junice i pčele - naglasio je Šarić.

Dodao je da je od 84 kandidata za premije, njih 60 pčelara za više od 4.000 društava i 24 za steone junice sa 73 grla. 

- Najveća premija koju poljoprivrednici mogu ostvariti putem podsticaja je 25.000 maraka - istakao je Šarić.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Nenad Šibarević istakao je da se i ove godine, kao i prethodnih, podsticaji isplaćuju u avgustu.

- Sve se odvija po programu. Međutim, Komisija za dodjelu podsticaja je konstatovala da je 500.000 maraka malo za  poljoprivredu, a da je adekvatna suma novca oko 800.000 maraka. Potrudićemo se da to već naredne godine popravimo - kazao je Šibarević.

Vinko Savić iz Ramića, koji se bavi uzgojem ribe, jedan je od 51 kandidata, koji su već potpisali ugovor za dodjelu podsticaja.

- Aplicirao sam na 10.000 maraka, koliko otprilike i očekujem da dobijem. S tim novcem planiram da proširim asortiman ribe. Trenutno uzgajam samo šarana i imam pet dunuma, a planiram kad proširim da ubacim i ribu tolstolobik i amur - rekao je Savić.

Pojedini poljoprivrednici, kojima su odobreni podsticaji, u posljednjih nekoliko dana su vrlo zabrinuti zbog isplate jer  kako kažu uveliko kasni.

- Svake godine podsticaji su bili isplaćeni najkasnije u avgustu. Evo dio njih će da dobije a nadam se i mi ostali u što skorije vrijeme - rekao je jedan od stočara, koji nije želio da mu ime objavimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana