Banjaluka uz Skoplje najviše napredovala

Glas Srpske
Banjaluka uz Skoplje najviše napredovala

BEČ - Banjaluka je u izvještaju Svjetske banke o poslovanju identifikovana kao grad koji je, pored Skoplja, najviše napredovao u regionu u odnosu na 2008. godinu, rekla je agencijama ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je sa saradnicima prisustvovala prezentaciji regionalnog izvještaja Svjetske banke "Poslovanje u jugoistočnoj Evropi u 2011. godini" koja je održana juče u Beču.

- U dijelu izvještaja u kojem se govori o Banjaluci navodi se da je u ovom gradu došlo do značajnog smanjenja broja dana potrebnih za pokretanje poslovanja, rješavanje privrednih sporova, dobijanje građevinskih dozvola i registraciju imovine, a u posljednjoj oblasti i do značajnog smanjenja broja procedura - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su, zbirno gledajući, vlade na različitim nivoima vlasti sprovele ukupno 48 reformi u četiri oblasti navedene u izvještaju - pokretanje poslovanja, dobijanje građevinskih dozvola, registracija imovine i izvršenje ugovora.

- Time je u ovoj regiji prosječan trošak za početak poslovanja smanjen sa 23 na 13 odsto prosječnog dohotka po glavi stanovnika, a prosječno vrijeme za dobijanje građevinskih dozvola i registrovanje imovine smanjeno je najmanje za 30 dana - precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Banjaluka identifikovana kao jedan od gradova koji je preduzeo značajne korake u reformisanju poslovne regulative.

Izvještajem su obuhvaćena 22 grada u jugoistočnoj Evropi, od čega tri iz BiH, Banjaluka, Sarajevo i Mostar.

Cvijanovićeva je kazala da je ovo drugi po redu izvještaj ove vrste koji omogućava poređenje ostvarenog napretka i sprovedenih reformi u odnosu na stanje koje je identifikovano u prethodnom izvještaju iz 2008. godine.

Region

Od svih gradova u regionu, najlakše je riješiti privredni spor u sudu u Zrenjaninu, osnovati preduzeće u Skoplju, dobiti građevinsku dozvolu u Nikšiću, te izvršiti prenos svojinskih prava u Balti i Kišinjevu u Moldaviji.

- Najteže je dobiti građevinsku dozvolu u Beogradu, osnovati privredni subjekat u Prištini, upisati nepokretnost u registar u Mostaru i prinudno izvršiti ugovor u Prizrenu - pokazao je izvještaj Svjetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana