Banjaluka traži ulagača za Kastel

Marina Čigoja
Banjaluka traži ulagača za Kastel

BANjALUKA - Grad Banjaluka predstaviće na predstojećoj Investicionoj konferenciji koja će biti održana 22. i 23. septembra projekat revitalizacije tvrđave Kastel, posebno cjeline jedan, koja podrazumijeva izgradnju luksuznog hotela.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović rekla je u petak poslije tematske sjednice Vlade RS na kojoj je razmatrana informacija o aktivnostima sprovedenim na organizovanju Investicione konferencije, da će ona biti održana u Banjaluci i na Mrakovici.

Na konferenciji će biti prezentovane investicione prilike u energetskom, metaloprerađivačkom, prehrambenom i turističkom sektoru.

Cvijanovićeva je istakla da će dio konferencije biti posvećen prikazivanju investicione ponude na opštinskom nivou.

- U tom cilju će opštine Banjaluka, Prijedor, Mrkonjić Grad, Kozarska Dubica, Višegrad i Trebinje prezentovati svoje projekte iz ovih oblasti, dok će ostale opštine kroz promotivne materijale i bilateralne razgovore sa zainteresovanim investitorima prezentovati svoju investicionu ponudu - naglasila je Cvijanovićeva i dodala da će poseban gost konferencije biti profesor prestižnog kalifornijskog Univerziteta Berkli Jasmina Vujić.

Šef odsjeka za razvoj, evropske integracije i investiranje Administrativne službe grada Banjaluka Ljubica Milanović istakla je da će Banjaluka na konferenciji predstaviti svoj najznačajniji projekat iz oblasti turizma.

- Idejnim projektom prostor tvrđave Kastel je podijeljen u devet cjelina i mi ćemo detaljnije informisati investitore o cjelini jedan, a to je hotel sa pratećim sadržajima. Smatramo da je izgradnja ekskluzivnog hotela na atraktivnoj lokaciji u centru grada, neposredno pored same tvrđave Kastel veoma profitabilan projekat i da ćemo naći adekvatnog investitora - kazala je Milanovićeva.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da će se ova opština na Investicionoj konferenciji predstaviti u sva četiri sektora.

- Ipak, akcenat smo stavili na revitalizaciju Fabrike metalnih vijaka, koja je 57 odsto u državnom vlasništvu, a postoje realni uslovi za pokretanje proizvodnje - istakla je Aničićeva i dodala da se u tom projektu investitoru nudi prostor, oprema, kao i sve potrebne dozvole.

Organizator Investicione konferencije je Vlada RS, a generalni pokrovitelj predsjednik RS Milorad Dodik, dok je medijski pokrovitelj RTRS.

Vrijednost projekta

Milanovićeva je naglasila da bi se hotel nalazio u Kastelu, na prostoru bivše artiljerijske kasarne i bastiona devet.

- Ukupna vrijednost projekta je 4,5 miliona evra. Investitoru možemo ponuditi punu tehničko-investicionu dokumentaciju, izvedbene projekte, riješene imovinsko-pravne odnose i snažnu podršku grada - kazala je Milovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana