Banjaluka dobija najveći tržni centar u BiH

Anita Janković-Rečević
Banjaluka dobija najveći tržni centar u BiH

Banjaluka - Banjaluka će do jeseni naredne godine dobiti najveći šoping mol u BiH "Delta planet" u čiju će izgradnju kompanija "Delta Real Estate" iz Beograda uložiti 70 miliona evra.

Početak izgradnje na uglu ulice Olimpijskih pobjednika i Bulevara srpske vojske ozvaničen je juče polaganjem kamena temeljca, a taj svečani čin obavili su predsjednik RS Milorad Dodik i viši potpredsjednik za operativne poslove "Delta holdinga" Dejan Jeremić. Na scenu sada stupaju građevinski radnici, a na tim poslovima svakodnevno će biti angažovano najmanje 500 ljudi.

Grandiozni objekat raspolagaće sa 62.500 metara kvadratnih korisne površine i zapošljavaće 2.500 radnika. U skladu sa najvišim svjetskim standardima "Delta planet" će osim supermarketa i velikog broja prodavnica imati i niz pratećih sadržaja. Planiran je poseban dio sa restoranima,

pet bioskopskih sala na 1.500 kvadratnih metara, a posjetiocima će biti na raspolaganju parking sa 1.000 mjesta.

Jeremić je rekao da je ovo veoma značajan dan za "Delta holding" jer nastavljaju širenje poslovanja u regionu.

- Otvaranjem ovog gradilišta i polaganjem kamena temeljca samo potvrđujemo da smo regionalni igrač. Drago nam je što ćemo Banjaluci i njenoj okolini obezbediti mesto gdje će građani moći provoditi vreme, družiti se i kupovati svetske brendove koji na ovdašnjem tržištu sada nisu prisutni - istakao je Jeremić i zahvalio nadležnim institucijama na saradnji jer su za dva i po mjeseca dobili neophodne dozvole za otvaranje gradilišta.

Dodik je rekao da Srpska kontinuirano podržava investitore i da je to bio slučaj i sa "Delta holdingom".

- Izgradnja ovog šoping mola omogućiće proširenje turističke i trgovinske ponude Banjaluke. Želim da zahvalim investitorima na odluci da grade u Banjaluci. Zadovoljan sam da su ispunjene sve pretpostavke i formalnosti da gradnja počne i da krajem iduće godine otvorimo šoping mol - rekao je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da najveći grad u Srpskoj izgradnjom ovog objekta dobija obrise trgovinskog, ugostiteljskog i turističkog centra u koji će dolaziti još više posjetilaca iz cijelog regiona.

- Izuzetno je važno i otvaranje velikog broja radnih mjesta i sa još nekoliko ovakvih investicija u Banjaluci bi bio riješen problem velikog broja nezaposlenih - istakao je Radojičić.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministri u Vladi RS i predstavnici političkog i javnog života Srpske i diplomatskog kora.

Širenje u regionu

Kompanija " Delta Real Estate " posluje u okviru "Delta holdinga" koji je poznat po izgradnji šoping molova "Delta siti" u Beogradu i Podgorici, "Delta parku" u Kragujevcu i naselju "Belvil" na Novom Beogradu. Cilj kompanije je širenje poslovanja na zemlje regiona i EU.

- Veoma je značajno što se regionalno širimo jer smo opredeljeni za takvo poslovanje. Krajem avgusta otvaramo hotel "Interkontinental" u Ljubljani sa pet zvezdica i 165 soba. To će biti jedini hotel sa pet zvezdica u Ljubljani - rekao je Dejan Jeremić.

"Delta planet" u brojevima

70 miliona evra vrijednost investicije

2.500 radnika će dobiti posao

500 radnika će svakodnevno biti na gradilištu

62.500 metara kvadratnih korisne površine

1.000 parking mjesta

5 bioskopskih sala

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana