Balkan u finansijskom vrtlogu Evropske unije

Glas Srpske
Balkan u finansijskom vrtlogu Evropske unije

LONDON - Dužnička kriza u Evropskoj uniji predstavlja prijetnju po njen uticaj u regiji zapadnog Balkana, tvrdi agencija Rojters, ističući da su "finansijski vrtlozi" u Uniji neprijatno iznenadili vlade regije koje su na vlast došle uz obećanje da će članstvo u EU izliječiti sve boljke.

- Politička klasa osjeća da je Evropska unija počela da izgleda manje atraktivno. Da li je vrijedno tako naporno pokušavati? Da li je vrijedno praviti toliko mnogo kompromisa - rekao je za britansku agenciju neimenovani evropski diplomata sa službom na Balkanu.

Rojters navodi da je i prije globalne ekonomske krize postojala bojazan unutar nekih država EU zbog proširenja broja članica iznad sadašnjih 27 i da evropski diplomati priznaju da je proširenje sada u drugom planu, uzimajući u obzir egzistencijalnu krizu koja potresa Uniju, prenio je Tanjug.

- U čemu je poenta ako je Evropa okrenuta sebi... Zašto prodavati porodično srebro ako je cilj dalek i neodređen - rekao je taj evropski diplomata.

Zapadne diplomate upozorile su da kriza ugrožava kredibilitet Unije kao pokretača stabilnosti i reforme u njenom sopstvenom dvorištu, a da je privlačna snaga EU pokrenula bolne ekonomske i političke reforme u zemljama zapadnog Balkana.

Kriza u evrozoni ugrožava i zemlje Srednje Evrope, čije vlade spremaju reforme i najavljuju nove mjere budžetske štednje.

- Stanje poljske privrede veoma zavisi od zemalja u evrozoni. Mi nismo u stanju da predvidimo ni veličinu, ni prirodu, ni trenutak greške koju će oni (vlade u evrozoni) učiniti - kazao je poljski ministar finansija Jacek Rostovski.

I Portugalski zakonodavci razmatraju nove mjere štednje.

Premijer Portugalije Pedro Pasos Koeljo izjavio je da neće nimalo odstupiti od svog plana za oštro smanjenje nivoa duga uz pomoć serije povećanja poreza i smanjenja plata zaposlenih.

Slovenački premijer Borut Pahor pozvao je političke stranke i parlament da omoguće usvajanje zakona kojim bi se zamrznule plate javnih službenika, penzije i socijalni transferi, a visina javnog zaduženja limitirala na 45 odsto BDP-a.

Dok recesija koja je nad Evropom prijeti globalnoj ekonomiji, Azijsko-pacifički region je najsnažniji motor svjetskog ekonomskog razvoja. Šefovi finansija zemalja APEK-a dogovorili su se da učine sve što je potrebno za sprečavanje prelivanja evropske dužničke krize na taj region.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner rekao je da je dužnička kriza u Evropi i dalje najveća prepreka globalnom privrednom rastu, pa je od presudne važnosti da Stari kontinent ubrzo osmisli odlučan plan za ponovno uspostavljanje finansijske stabilnosti. Predsjednik SAD Barak Obama je takođe povećao pritisak na Evropu.

Bankrot u SAD

Dok svijet drhti nad problemima evrozone zbog Grčke i Italije, zaboravlja se da problemi sa vraćanjem dugova postoje i u drugim dijelovima svijeta.

Lideri Džeferson kauntija, najvećeg okruga u američkoj saveznoj državi Alabami, u kojem se nalazi i najveći grad te države - Birmingem, odlučili su da podnesu zahtjev za bankrot.

Bankrot Džeferson kauntija "težak" je 4,1 milijardu dolara, što ga čini najskupljim bankrotom lokalne jedinice u američkoj istoriji.

Džeferson Kaunti, koji ima oko 658.000 stanovnika, u probleme s dugovima potonuo je zbog skupe nadogradnje kanalizacijskog sistema, a "presudili" su mu rast prinosa na obveznice, turbulencije na tržištima finansijskih derivata, ali i korupcija u lokalnoj vlasti.

Italija i Grčka

Ekonomski analitičar Nuriel Rubini rekao je da bi Italija mogla napustiti evrozonu i vratiti se svojoj nacionalnoj valuti.

U međuvremenu šef Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) Klaus Regling pozvao je Italiju da brzo reaguje kako bi uvjerila tržišta u svoju finansijsku i političku stabilnost i dodao da je Fond spreman odmah da pomogne toj zemlji, ukoliko se to od njega zatraži. Grčka je u petak popodne trebalo da dobije novu vladu nacionalnog spasa čiji će glavni zadatak biti da sprovodi oštre mjere štednje kako bi se izbjegao bankrot Grčke i napuštanje evrozone, što bi moglo da ugrozi monetarno jedinstvo EU.

Izbor novog premijera Lukasa Papademosa pozdravili su u EU pošto to garantuje širi politički konsenzus u vezi sa mjerama štednje za izlazak Grčke iz duboke ekonomske i finansijske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana