Balkal u posebnoj šemi dužnika PDV-a

Marina Čigoja
Balkal u posebnoj šemi dužnika PDV-a

BANjA LUKA - Grupa za prinudnu naplatu Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) pokrenula je posljednji raspoloživi mehanizam kako bi naplatila porez na dodatu vrijednost (PDV) od banjolučke firme "Balkal". Za ovo preduzeće, prema Rješenju UIO uvedena je posebna šema dužnika zbog duga većeg od 1,7 miliona maraka, javio je portal Capital.ba, a potvrdili su "Glasu Srpske" u UIO.

Portparol UIO Ratko Kovačević rekao je da posebna šema dužnika znači da poreski obveznik mora, umjesto na račun blokirane firme, PDV uplaćivati direktno na račun UIO.

- "Balkal" je šesta firma u BiH za koju se primjenjuje posebna šema, a ona se proglašava kada određena firma ima dugove po osnovu PDV-a i kada se oni ne uspiju naplatiti prinudnim putem - kazao je Kovačević.

Preduzeće "Balkal", koje se nalazi u litvanskom vlasništvu, 2008. godine imalo je promet veći od 100 miliona dolara i bilo je treći najveći izvoznik u BiH.

Preko ove firme, piše Capital.ba, Litvanci su nabavljali repromaterijal i izvozili rudu iz Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika, koju su privatizovali i kojom upravljaju na izuzetno kontroverzan način. "Balkal" je sada potpuno blokiran zbog neplaćenih obaveza.

Kovačević je istakao da je "Balkal" u 2009. godini prijavljivao PDV, ali ga nije plaćao.

Capital.ba objavljuje da je UIO prvo pokušala da naplati dug izdavanjem naloga za prinudnu naplatu, a potom su izdali naloge za pljenidbu.

- U rješenju UIO BiH navodi se da je Uprava krenula u zapljenu imovine, izdate su pismene izjave o pljenidbi novca sa bankovnog računa, ali račun "Balkala" je bio blokiran - navodi Capital.ba. 

Dodaje se da "Balkal" Banja Luka nema pokretne ni nepokretne imovine, iako su obrtali stotine miliona dolara.

- "Birač" je prodavao robu preko ove firme, a sada to radi preko druge kompanije - "Alumine" iz Zvornika, čiji je vlasnik na čelu "Balkala".

Prema posljednjem izvještaju, akumulirani gubitak "Birča" iznosio je 772 miliona maraka, čime je nastavljena dugogodišnja serija poslovnih gubitaka ove fabrike. 

Ostali dužnici

"Balkal" je posljednji i najveći dužnik u društvu šest kompanija  koje su u posebnoj šemi dužnika PDV-a. Druga po redu je banjolučka "Fruktona" sa 1,5 miliona maraka duga. U posebnoj šemi naplate PDV-a su i "Agrokomerc" Velika Kladuša zbog duga od 966.720 maraka, Mesna industrija "Farmer" Široki Brijeg sa 942.932, "Koplast" Osječani sa 264.617 maraka, te "Kokaprodukt" Gračanica sa neizmirenim PDV-om od 116.265 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana