Azijske berze pred krahom

Glas Srpske
Azijske berze pred krahom

HONGKONG - Azijske berze nastavile su juče prošlonedjeljni pad. Akcije na berzi u Japanu potonule su na najniži nivo u posljednjih 26 godina, pošto spasilački napori vlada i centralnih banaka nisu ublažili strah od dugoročne svjetske recesije, prenose agencije.

Investitori se uzdržavaju od ulaganja, zabrinuti da bi ekonomski pokazatelji iz SAD ove sedmice mogli da donesu dodatne loše vijesti o najvećoj privredi svijeta i time pokrenu novu rundu prodaja, kažu analitičari.

Brokeri kažu da na berzama ima dosta paničnih prodaja, da ljudi žele da se oslobode akcija i da niko ne može da predvidi gdje je tome kraj. Tokijski indeks akcija Nikkei pao je  6,4 odsto na 7.162,90 jena po prosječnoj akciji, što je najniže od oktobra, 1982. godine.

Hongkongški Hnag Seng potonuo je za više od 12 odsto.

Do oštrog pada širom Azije dolazi usred još jednog talasa mjera vlada da podstaknu svoja tržišta. U Južnoj Koreji, centralna banka juče je smanjila osnovnu kamatnu stopu za 0,75 odsto - najviše ikad - da bi spriječila četvrtu najveću azijsku ekonomiju da sklizne u recesiju.

Centralne banke Australije i Hongkonga ubrizgale su dodatne milijarde u svoja tržišta da bi osigurali likvidnost. Japanski premijer zatražio je od zvaničnika da predlože nove mjere koje bi smirile berze.

Vlada u Tokiju, tvrdi najtiražniji dnevnik "Jomiuri," namjerava da ulije 10.000 milijardi jena (108 milijardi dolara) u posrnule banke u naporu da stabilizuje finansijsko tržište pogođeno skokom jena i padom akcija.

U Kini indeksi su pali na najnižu vrijednost u protekle dvije godine.

Evropske berze slijede kretanje azijskih, sa padom glavnih indeksa u Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj od više od četiri odsto na početku jučerašnjeg trgovanja.

Volstrit

Bez obzira na to kako će ova sedmica na Volstritu završiti, ulagači će nastojati da što prije zaborave ovaj oktobar, s obzirom na to da će najvjerovatnije vodeći indeksi zabilježiti jedan od najvećih mjesečnih padova u istoriji njujorške berze.

Od početka oktobra Dow Jones indeks potonuo je 22,8 odsto, S&P indeks 24,7, a Nasdax indeks 25,8 odsto. Sva tri indeksa na putu su da ostvare najveći mjesečni pad od velike berzanske krize u oktobru 1987. godine. S&P indeksu prijeti čak i najveći mjesečni pad od Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana