Azerbejdžan želi da ulaže u RS

S. Tadić, M. Čigoja
Azerbejdžan želi da ulaže u RS

Banjaluka - Privrednici iz Azerbejdžana veoma su zainteresovani za ulaganja u Republiku Srpsku, prije svega u sektore energetike, poljoprivrede, turizma i trgovine, naglašeno je na poslovnom forumu Republika Srpska - Azerbejdžan koji je danas održan u Banjaluci.

Posjeta delegacije Azerbejdžana ocijenjena je kao jedna od najznačajnijih posjeta Srpskoj u posljednje vrijeme, a prvi konkretniji dogovori o uspostavljanju privredne saradnje mogu se očekivati do kraja godine.

Dodik i Mustafajev

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas tokom sastanka sa članovima delegacije Azerbejdžana, koju su predvodili ministar ekonomskog razvoja Šahin Mustafajev i zamjenik ministra inostranih poslova Halaf Halafov, da Srpska u Azerbejdžanu ima snažnog i dugoročnog prijatelja.

- Ovo je jedna od najznačajnijih posjeta Srpskoj u posljednje vrijeme. Sa Azerbejdžanom želimo da razvijemo ekonomske odnose, unaprijedimo političku saradnju i da se upoznamo sa mogućnostima koje nam nudi ova zemlja, koja bilježi ekonomski rast i obezbjeđuje energetsku stabilnost šireg regiona - istakao je Dodik.

Naglasio je da je RS posebno zahvalna na podršci koju predsjednik Azerbejdžana daje konkretnom projektu koji je dogovoren, a to je rehabilitacija Gerijatrijskog centra u Banjaluci u vrijednosti od milion evra.

Dodik je rekao da "RS podržava napore Azerbejdžana da obezbijedi svoj teritorijalni integritet i prevaziđe probleme poslije sukoba, koji su se desili prije 20 godina".

- U potpunosti podržavamo teritorijalnu cjelovitost Azerbejdžana. Osuđujemo zločine koji su se dešavali i koji su bili posebno teški i upereni protiv čovječnosti - rekao je Dodik i dodao da će RS u Parlamentu BiH podržati rezoluciju o osudi zločina nad Azerbejdžancima.

Ministar ekonomskog razvoja Azerbejdžana Šahin Mustafajev rekao je da je za ovu zemlju važna saradnja sa evropskim državama, naglasivši da prioritet daju razvoju odnosa sa Republikom Srpskom.

- Pažljivo smo proučavali mogućnosti Republike Srpske i smatramo da ovdje možemo mnogo da uložimo u ekonomiju i dosta toga da stvorimo - rekao je Mustafajev i dodao da će predstavnici vlada na poslovnom forumu u Banjaluci tražiti zajedničke tačke za uspješnu saradnju, koja, kako je rekao, mora biti uzajamno korisna i isplativa.

Mustafajev je rekao da je ekonomija Azerbejdžana jedna od najstabilnijih, bez obzira na krizu.

- Za posljednjih deset godina tri puta smo povećali budžet. Naš spoljni dug iznosi sedam odsto BDP-a, dok je u drugim zemljama 80 odsto. Zahvaljujući tome, naše rezerve deset puta prevazilaze spoljni dug - naglasio je Mustafajev i dodao da, zahvaljujući prirodnim resursima, Azerbejdžan obezbjeđuje energetsku stabilnost u mnogim zemljama, i to do 40 odsto.

U delegaciji Azerbejdžana su, između ostalog, bili i ambasador Azerbejdžana u BiH Eldar Hasanov, te rukovodioci mnogih državnih i privatnih kompanija, kao i predsjednik Fonda za inostrane investicije Azerbejdžana.

Poslovni forum

Dodik i Mustafajev učestvovali su i na poslovnom forumu, koji je okupio dvadesetak azerbejdžanskih kompanija zainteresovanih za privrednu saradnju sa RS i veći broj preduzeća iz BiH.

U obraćanju učesnicima Foruma, premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da je i, pored uticaja ekonomske krize, Srpska ostala privlačna destinacija za investicije, o čemu svjedoče velike investicije u infrastrukturne i energetske projekte.

- Unapređenje poslovnog ambijenta, stabilizacija javnih finansija i dalje strukturalne reforme čine osnov ekonomske agende Vlade RS, koju ćemo u kontinuitetu sprovoditi u pravcu uspostavljanja dugoročno stabilne, dinamične i konkurentne ekonomije, te unapređenja kvaliteta života građana Srpske - rekao je Džombić.

Naglasio je da je cilj ovog poslovnog foruma prezentacija dvije zemlje i njihovih privrednih potencijala, a s ciljem ostvarenja međusobne saradnje. On je istakao da je Azerbejdžan ekonomija koja je u usponu, da raspolaže znatnim prirodnim potencijalima, naftom, gasom, razvijenom poljoprivredom, te da ima dobru stopu rasta i veliki suficit.

- Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme predstaviti neki od zajedničkih projekata. Naše najveće prednosti su energetika, gdje imamo ogromne mogućnosti za ulaganje, a značajne potencijale imamo i u poljoprivredi i šumskom bogatstvu, kao i u namjenskoj industriji - rekao je Džombić.

Predsjednik Konfederacije preduzetnika Azerbejdžana Muamed Musaef rekao je da su njihovi privrednici veoma zainteresovani za ulaganja u RS, prije svega u sektore energetike, poljoprivrede i turizma.

- Prvi konkretni dogovori mogli bi se očekivati do kraja godine. Fokusiraćemo se i na trgovinske odnose, koji sada nisu na zavidnom nivou - naglasio je Musaef.

U okviru ovog foruma premijer RS Aleksandar Džombić juče je razgovarao sa ministrom za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šahinom Mustafejevim, zamjenikom ministra inostranih poslova Halafom Halafovim i ambasadorom Azerbejdžana u BiH Eldarom Hasanovim.

Balkan

Predsjednik Fondacije za izvoznu i investicionu promociju Azerbejdžana Rufat Mamadov kaže da njihovi privrednici posljednjih godina pokazuju veliko interesovanje za ulaganje u zemlje na Balkanu.

- Interes postoji za ulaganje u poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, turizam, laku industriju, građevinarstvo. Još je rano govoriti o nekim konkretnim ciframa, jer trenutno istražujemo mogućnosti ulaganja - naglasio je Mamadov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana