Avtovaz otpušta 50.000 radnika

Glas Srpske
Avtovaz otpušta 50.000 radnika

MOSKVA - Najveći ruski proizvođač automobila "Avtovaz", u kojem francuska kompanija "Reno" ima 25 odsto udjela, nalazi se pred bankrotom i mora da ukine gotovo 50.000 radnih mjesta ako želi da se izvuče, objavio je juče ruski dnevnik "Komersant", pozivajući se na ministarski izvještaj, prenijele su agencije.

Izvještaj o poslovanju, koji je izradio zamjenik ministra industrije Rusije Andrej Dementijev, upućen je vladi i dovodi u pitanje budućnost saradnje između "Avtovaza" i "Renoa".

- Početkom naredne godine kompanija "Avtovaz" će dostići deficit od 76,3 milijardi rubalja ili 1,74 milijardi evra, plus 9,8 milijardi rubalja duga dobavljačima - navodi Dementijev u izvještaju.

On smatra da je restrukturisanje tolikog duga nemoguće u ovim tržišnim uslovima, što znači da "Avotvaz" ispunjava sve uslove, prema zakonu o stečaju.

Kompanija "Avtovaz" već je najavila da planira da ukine 27.600 radnih mjesta, što je više od četvrtine od 102.000 ukupno zaposlenih, kako bi zaustavila pad poslovanja do kog je došlo zbog ekonomske krize.

Dementijev izvještaj, ipak navodi da je nivo proizvodnje takav da je potrebno smanjiti broj radnika za 55.000.

U izvještaju se još navodi da bi, kada bi se održao trenutni broj zaposlenih, došlo do pogoršanja finansijske situacije i da bi to dovelo u pitanje mogućnost kompanije da nastavi poslovanje.

"Reno"

Dnevnik "Komersant" objavio je da francuski proizvođač automobila "Reno", koji je u februaru 2008. godine kupio četvrtinu kapitala "Avtovaza" za milijardu dolara, nema interesa da ulaže u razvoj fabrike "Avtovaz" u Toljatiju, 1.000 kilometara jugoistočno od Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana