Autoindustriji 17,4 milijarde dolara zajma

Glas Srpske
Autoindustriji 17,4 milijarde dolara zajma

VAŠINGTON - Vlada SAD objavila je u petak da će posrnulim američkim automobilskim proizvođačima ponuditi do 17,4 milijardi dolara zajma, javile su agencije.

Pri tom se očekuje da će "Dženeral motors" i "Krajzler" dobiti spasonosna sredstva po hitnom postupku.

Oko 13,4 milijardi dolara biće dostupno u decembru i januaru iz 700 milijardi dolara vrijednog fonda za sanaciju, prvobitno namijenjenog isključivo za pomoć finansijskom sektoru.

Ipak, navedeni zajmovi mogu biti opozvani, ako automobilske kompanije ne dokažu svoju "održivost" do 31. marta, odnosno. ukoliko ne dosegnu pozitivnu neto sadašnju vrijednost.

Američki ministar finansija Henri Polson ranije je izjavio da bankrotstvo automobilskih kompanija treba izbjeći ako je moguće, ali da bi planska i uredna reorganizacija mogla da bude najbolja opcija koja bi ih sačuvala od propasti.

Dodao je da je suviše rizično jednostavno pustiti proizvođače automobila niz vodu.

"Krajzler", "Dženeral" i "Ford" najavili su ove sedmice da će zatvoriti ukupno 59 svojih fabrika. "Krajzler", koji se nalazi u najgoroj poziciji od "tri velikana iz Detroita", zatvoriće 30 fabrika, a "Ford" će isprazniti devet od 15 pogona u Sjevernoj Americi, u prvoj sedmici januara. "Ford" je ranije najavio da će u prvom tromjesečju u pogonima u Sjevernoj Americi smanjiti proizvodnju za 38 odsto, za oko 250.000 vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana