Autoindustrija staje na noge

Glas Srpske
Autoindustrija staje na noge

DETROIT, PEKING - Svjetska autoindustrija pokazuje prve znake oporavka i izlaska iz najdublje krize u posljednjih nekoliko decenija, a iduća godina mogla bi da bude "nova prekretnica", ako ne dođe do ozbiljnijih finansijskih poremećaja, ocjenjuju analitičari.

Prema rezultatima istraživanja agencije za analizu tržišta "PwC", u 2010. godini broj proizvedenih automobila mogao bi da dostigne 65 miliona, sa prošlogodišnjih 57,2 miliona.

- Svjetska proizvodnja putničkih automobila 2014. godine biće za 50 odsto veća u odnosu na pretkrizni period. Ipak, proizvodnja će te godine, uprkos poboljšanoj procjeni, biti u zaostatku za 66 miliona vozila, koliko je proizvedeno 2008. godine, prije početka svjetske ekonomske krize - navodi "PwC", prenijele su agencije.

- Automobilsko tržište postepeno počinje da se "izvlači" iz krize i da se oporavlja, zahvaljujući oživljavanju svjetske privrede, a pokretač rasta prodaje automobila trebalo bi da bude, do prije dvije godine usporeno, tržište Sjeverne Amerike i Azije, a posebno Kine - navode analitičari.

- Ova zemlja će ostati vodeći svjetski proizvođač automobila, tako da će svaki peti četvorotočkaš silaziti sa kineskih proizvodnih traka, dok će američki automobilski koncerni u svjetskoj produkciji učestvovati sa deset odsto, koliko i japanski - piše u analizi "PwC"-a.

Kada su u pitanju autokoncerni, eksperti procjenjuju da će najveću proizvodnju ostvariti alijansa "Folksvagen-Suzuki", "Tojota" i "Dženeral motors" (GM).

Na listi lidera autoindustrije za sada nema kineskih firmi, jer se na tom tržištu za kupce bori stotinjak fabrika. 

Dvije krizne godine donijele su ozbiljna iskušenja za automobilsku industriju, kada je prodaja putničkih kola u Evropskoj uniji opala za 25, a u SAD za 20 procenata.

Kriza je teško pogodila rusko tržište, koje se prepolovilo, a prijeteće bankrotstvo kompanije su izbjegle zahvaljujući ulivanju više milijardi dolara budžetskih sredstava u državne programe prodaje "staro za novo".

Budućnost

Analitičari naglašavaju da je budućnost autoindustrije u širem povezivanju kompanija i da će one koje ostanu same biti bez ikakve šanse, što će istovremeno proizvesti "rat" megakorporacija i pojačati konkurenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana