Auto-kompanije smanjuju proizvodnju i otpuštaju radnike

Glas Srpske
Auto-kompanije smanjuju proizvodnju i otpuštaju radnike

DETROIT, TOKIO - Japanske auto-kompanije "Tojota", "Nisan" i "Fudži hevi", kao američki i evropski proizvođači, najavili su novo smanjivanje proizvodnje, zatvaranje fabrika, obaranje zaliha i otkaze za hiljade radnika u narednih nekoliko mjeseci.

Razlog za to su pad potražnje i produbljivanje finansijske krize, javljaju agencije.

Direktori najvećih svjetskih auto-kuća, okupljeni na Sajmu automobila u Detroitu koji se u subotu otvara za najširu publiku, očekuju da će industrija biti pogođena novim talasom konsolidacije, čak i serijom bankrota zbog oštrog pada prodaje i finansijskih problema.

Nakon lanjskog smanjenja svjetske prodaje vozila za oko 2,8 miliona, globalne isporuke će pasti za daljih 4,2 miliona, na 66,6 miliona jedinica, procijenila je konsultantska firma "Global insajt."

Najveći gubici očekuju se ove godine u SAD, najvećem tržištu automobila na svijetu, gdje bi prodaja mogla pasti na 10,4 miliona vozila, što je najniži nivo isporuka od Drugog svjetskog rata, bez obzira na državne podsticaje. Američka prodaja u 2008. smanjena je na 13,2 miliona vozila, što je najgori rezultat u posljednjih 16 godina.

Japanska "Tojota", najveći proizvođač kola na svijetu, u petak je najavila da će smanjiti proizvodnju u nekoliko fabrika u Sjevernoj Americi u narednih nekoliko mjeseci, u pokušaju da prepolovi zalihe neprodatih kola. Proizvođači su ugroženi usporenom prodajom ne samo na bogatim tržištima kao što su Sjeverna Amerika, Evropa i Japan, nego i na tržištima u usponu, u Indiji, Kini i Rusiji, zbog globalne recesije. "Tojota" će obustaviti i proizvodnju u japanskim pogonima na 11 dana u februaru i martu.

Vijest iz "Tojote" stigla je poslije saopštenja "Nisana" da će iz Japana prebaciti proizvodnju ključnih manjih automobila na Tajland, u okviru mjera smanjivanja troškova. "Nisan" je u četvrtak objavio dalje smanjenje proizvodnje u Japanu.

Kompanija "FuDži hevi", proizvođač robne marke "Subaru" objavila je da će u fiskalnoj 2008. godini do 31. marta zabilježiti finansijski manjak.

- Niko ne zna kuda se tržište automobila kreće i svi su u panici - smatra analitičar "Auto Pacifika" Yim Hošak, naglašavajući da su prodavci kola pretrpani zalihama i da se bore da nađu način kako bi se finansirala njihova prodaja.

Evropsku auto-industriju očekuje "brutalna" sudbina i nema nikakvih garancija da će svi glavni evropski proizvođači kola moći da prežive recesiju, izjavio je u petak u Londonu komesar Evropske komisije za industriju Ginter Ferhojgen.

Dodao je da će biti ugrožene stotine hiljada, ako ne i milioni radnika. On je ponovio da "nema nikakvih garancija da će svi glavni evropski proizvođači moći da prežive krizu."

"Honda"

Japanska kompanija "Honda" otpustiće 3.100 radnika i smanjiće domaću proizvodnju zbog pada u potražnji usljed ekonomske krize. Japanski proizvođači motornih vozila su se posljednjih nekoliko godina uspješno proširivali zbog manjih i ekonomičnijih automobila ali nisu uspjeli da odole udarima ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana