Auto-industrija u SAD pred potonućem

Glas Srpske
Auto-industrija u SAD pred potonućem

VAŠINGTON - Plan od 25 milijardi dolara za spasavanje auto-industrije, koji očajnički traži velika trojka američkih fabrikanata iz Detroita, propao je u Kongresu pošto je zakonodavni dom povukao crtu pred još jednom velikom operacijom spasavanja, javila je Beta.

Demokrati, koji su bili za pomoć proizvođačima motornih vozila, kažu da neće ni razmatrati plan sve dok tri kompanije ne izlože uvjerljiv program reorganizacije svoje nekad moćne djelatnosti.
Odustajanje od spasavanja, bar za sada, dovelo je u pitanje sudbinu "Dženeral motorsa", "Forda" i "Krajzlera" i oborilo akcije na Vols tritu na najniži nivo poslednjih godina. Indeks Dow Jones pao je za 445 poena na najmanju vrijednost u šest godina.

Američki proizvođači automobila, sputani mlakim prodajama i zagušenim kreditnim linijama, bore se da ne potonu, bar do kraja godine. Neuspjeh jedne ili više među velikom trojkom značio bi nov potres za ekonomiju SAD koji bi izbacio milion ili više radnika sa posla.

Ipak, vođe demokrata su odustali od glasanja o spasavanju
automobilske industrije, odloživši za idući mjesec donošenje odluke o tome da li odobriti još jedno nepopularno spasavanje u jeku ekonomskih nevolja, ili rizikovati krivicu za urušavanje industrije koja zapošljava milione u svim dijelovima privrede SAD.

- Dok oni nama ne pokažu program, mi njima ne možemo da pokažemo pare - izjavila je predsjednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

"Dženeral", "Ford" i "Krajzler" odmah su objavili saopštenja sa obećanjem da će predati planove reorganizacije koje demokrati traže. "Dženeral" opominje da može da ode "pod led" prije isteka godine, pa su demokratske vođe zatražile od auto-proizvođača da podnesu svoje programe do 2. decembra i nagovijestili da bi glasanje o spasavanju moglo da se održi u prvoj polovini idućeg mjeseca.

Šefovi iz velike trojke su u Kongresu mračnim bojama oslikali svoje finansijske pozicije. Sagorjeli su, kažu, gotovo 18 milijardi dolara iz svojih rezervi gotovine u posljednjem kvartalu. "Dženeral" oko sedam milijardi,
"Ford" gotovo osam milijardi i tri milijarde "Krajzler".

"Dženeral motors" i "Krajzler" kažu da mogu da propadnu u roku od nekoliko sedmica. Ulozi su visoki. Detroitska trojka neposredno zapošljava gotovo četvrt miliona radnika uz 730.000 drugih u pratećim djelatnostima, a oko milion ljudi radi u prodaji.

Nezaposlenost

Vlada SAD objavila je da je broj novootpuštenih radnika na biroima dosegao šesnaestogodišnji rekord i da je broj Amerikanaca koji traže zaposlenje prešao 10 miliona. Kongres je odobrio mjere proširenja beneficija za nezaposlene tokom predstojećih praznika, a Bijela kuća kaže da će ih predsjednik SAD Džory Buš hitno potpisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana